Noul indicator economic al Chinei este „sutienul”

De curând oficialii chinezi au făcut aproape imposibilă consultarea birourilor cadastrale pentru a stabili proprietarii imobilelor, într-un efort de a ascunde averile ilicite (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
30.05.2013

Prima alarmă a fost dată în luna martie de analiştii de la Grupul Nomura: aceiaşi trei indicatori care în 2008 au precedat prăbuşirea pieţei imobiliare în Statele Unite şi a declanşat criza financiară care bântuie încă Occidentul au fost aplicaţi asupra economiei Chinei, informează joi publicaţia Corriere della Sera.

Cel mai grav este cel de la speculaţia imobiliară: preţurile locuinţelor din SUA între 2001 şi 2006 crescuseră cu 84%. Indicele oficial în China este de 113% pentru oraşele mari între anii 2004 şi 2012. Dar Nomura suspectează că această cifră este ajustată în jos, deoarece include, de asemenea, toate clădirile vechi şi de calitate proastă răspândite pe întregul teritoriu al ţarii. Dacă s-ar lua în considerare numai clădirile noi, care continuă să fie construite într-un ritm continuu, creşterea preţurilor între 2004 şi 2009 ar sări vijelios la 250%.

Guvernul de la Beijing recunoaşte că există o problemă şi încearcă să introducă o legislaţie care să frâneze mărirea preţurilor. Dar rezultatele sunt slabe.


Cu câteva zile în urmă, problema a fost discutată într-un forum al liderilor antreprenorilor constructori. Aici a luat cuvântul Ren Zhiqiang, un mare dezvoltator imobiliar: "Celor care spun că costă prea mult casele, eu le răspund cu acest exemplu: un sutien, un produs mic de câţiva centimetri de pânză, poate costa pe o femeie câteva sute de yuani şi dacă faceţi o comparaţie cu preţul pe metru pătrat al unui apartament, sutienul este cu mult mai scump. Voi merge mai departe: pentru a proiecta o clădire este nevoie de ani de studiu, de cât timp este nevoie pentru a proiecta un sutien?".

La acest forum era prezent şi un antreprenor textil, care s-a plâns imediat: "Noi exportăm produsele noaste şi marjele de câştig scad din ce în ce mai mult, ca urmare a devalorizării dolarului faţă de yuan, iar în districtul nostru Canton multe fabrici s-au închis".

De fapt, se estimează că pentru fiecare punct procentual de apreciere a yuanului faţă de dolar, marjele de export în industria textilă chineză au pierderi între 3,1 şi 6,1%, în funcţie de calitatea produsului.

De la începutul anului, yuanul s-a apreciat cu 1,72 la sută faţă de moneda americană. În această controversă a intervenit ziarul chinez Cotidianul (ediţia din afara ţării), care a spus: "Aceşti agenţi imobiliari se pretind a fi foarte naivi". Antreprenorul Ren a vrut să aibă ultimul cuvânt şi a răspuns: „Eu mulţumesc ziarului care îmi face publicitate gratuită".

Dar China nu are de ce să râdă prea mult în legătură cu acest ciudat "indicator de sutien". Pe web un internaut chinez a comentat: "Stimate domnule Ren, dacă un sutien este atât de preţios, pot să vă dau 5 mii de sutiene în schimbul unei case de 100 de metri pătraţi?".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor