China: Gigantul producător de maşini grele Zoomilion minte la Bursă

Experţii şi instituţiile economice au descoperit că raportul datorie/PIB al companiilor din China este cel mai ridicat din lume. Această cifră este considerată neobişnuit de ridicată şi studiile sugerează trei semne ale crizei financiare deja apărute.
Experţii şi instituţiile economice au descoperit că raportul datorie/PIB al companiilor din China este cel mai ridicat din lume. Această cifră este considerată neobişnuit de ridicată şi studiile sugerează trei semne ale crizei financiare deja apărute. (STR / AFP / GettyImages)

Cum se întâmplă foarte des în ultimul timp, China trebuie să-şi recâştige din nou cel mai preţios lucru: imaginea (mianzi, în chineză). Manevrele angajaţilor de la firma Zoomilion, prin care umflau numărul vânzărilor pentru a sărbători a douăzecea aniversare a companiei, pe 28 septembrie anul trecut, au dus la o creştere a acestora de două cifre, informează marţi Il Sole 24 ore.

Când jocul a fost descoperit, titlurile companiei Zoomilion, un gigant de maşini situat în Hunan, centrul Chinei, au fost suspendate în bursele din Shenzhen şi Hong Kong. Acum, aceeaşi companie încearcă să afle ce s-a întâmplat, cercetând situaţia internă.

Obligată să stea cu picioarele pe pământ, efectele se vor simţi totuşi cam peste tot în jurul lumii. Zoomilion s-a extins în Europa, Africa de Nord, pe scurt, este o corporaţie multinaţională, care a condus o campanie de expansiune continuă. Nu va fi uşor să recâştige încrederea pieţelor.
Dar ce s-a întâmplat? Angajaţii, aşa cum s-a descoperit, au declarat vânzări fictive şi astfel Zoomilion, grupul chinez s-a îmbolnăvit de febra jucatului la bursă. Vânzările false de maşini unor falşi proprietari inexistenţi funcţionau în acest mod: cumpărau maşini în primele trei trimestre ale anului şi le vindeau în ultima.

Joc necesar pentru a face mai gustoasă aniversarea de fondare a companiei, la 28 septembrie. De fapt, în septembrie venitul anual a crescut cu 17%.

Sany, concurentul său direct a înregistrat o scădere de 59% în aceeaşi perioadă. Pe tot parcursul anului 2012, Zoomilion a scăzut cu doar 9%, iar Sany cu peste 34 %.

Vicepreşedintele executiv al Federaţiei Industriei de Maşini a Chinei a anunţat un audit al companiei. Tot sectorul de anul trecut a văzut o încetinire de 0,6% (cu 98 miliarde dolari SUA mai puţin).

Dar dacă guvernul, aşa cum se spune, a pus frână pe planul de stimulare masivă a infrastructurii care necesită utilaje de mare capacitate, cum a fost posibil miracolul Zoomilion? Sectorul plânge: profiturile Sany au scăzut cu 44%, XCMG cu 39% iar Zoomlion cu 72%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe