Noul Guvern de la Bucureşti nu va trăda Republica Moldova (revista presei)

Înlocuirea unei guvernări la Bucureşti cu alta modifică doar tacticile politice, nu vectorii geostrategici, direcţia şi obiectivele rămân aceleaşi, constată editorialistul Petru Bogatul în Jurnal de Chişinău.
Preşedintele Traian Băsescu primeşte vizita preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, 3 mai 2012. (Mihut Savu / The Epoch Times)
Epoch Times România
04.05.2012

Înlocuirea unei guvernări la Bucureşti cu alta modifică doar tacticile politice, nu vectorii geostrategici, direcţia şi obiectivele rămân aceleaşi, constată editorialistul Petru Bogatul în Jurnal de Chişinău.

Românii au fost întotdeauna contra ţarului, KGB-lui, a oricărei forme de panslavism sau expansionism rus. Este adevărat că de-a lungul ultimelor două decenii nu toţi politicienii de la Bucureşti s-au dovedit la înălţime în ceea ce priveşte Republica Moldova. Dar tot atât de adevărat este faptul că şi importanţi actori de la Chişinău nu întotdeauna au avut o atitudine adecvată faţă de România, apreciază autorul. 'Aşa fiind, preşedintele Nicolae Timofti nu greşeşte. Noul guvern Ponta nu va trăda Republica Moldova', conchide Petru Bogatu.

Comentând recentul sondaj, potrivit căruia o bună parte din alegători consideră că preşedintele Republicii Moldova a fost ales ilegal şi că parlamentul trebuie dizolvat, Nicolae Negru scrie în aceeaşi publicaţie că o bună parte din societatea moldovenească va vota şi se va manifesta împotriva formaţiunilor proeuropene, oricât de eficient şi democratic ar guverna acestea. Editorialistul consideă că Alianţa pentru Integrare Europeană trebuie să facă tot posibilul pentru a asigura ireversibilitatea cursului proeuropean. Aceasta va consolida societatea mai mult decât orice acţiuni propagandistice. 'Existând doar o singură opţiune geopolitică, vor exista mai puţine motive de divizare, de sciziune între noi', se menţionează în articol.

Există destule garanţii pentru ca militarii ruşi să se retragă din Transnistria, scrie Timpul. Cadourile făcute de preşedintele Băsescu preşedintelui Timofti nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni. Dacă România ar fi făcut cadou Republicii Moldova un regiment de tancuri şi un milion de puşti de asalt, poate că ar fi existat o îndoială cu privire la intenţii ascunse. Însă bisericile şi cărţile nu au ucis pe nimeni, notează ziarul.

Traian Băsescu a promis că, indiferent de structura guvernelor de la Bucureşti, România va acorda prioritate relaţiilor cu Republica Moldova şi o va susţine în drumul spre Uniunea Europeană, scrie Adevărul intr-un articol despre vizita oficială în Romania a preşedintelui Nicolae Tomofti.

Potrivit aceluiaşi ziar, soluţia cu privire la Transnistria ar trebui să vină din partea Republicii Moldova, 'pentru că noi avem interesul ca ţara în care trăim să se europenizeze, nu să se 'transnistrizeze' - or, tocmai spre transnistrizare ne împing nesfârşitele negocieri'. 'Adevărul' atrage atenţia asupra faptului că niciun lider politic de la Chişinău, nicio organizaţie a societăţii civile nu a impus dezbaterea unei viziuni de alternativă asupra problemei transnistrene, una care să nu ne decupleze de Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor