Noua Republică nu susţine Guvernul Cioloş. "Nu va putea face nimic semnificativ într-un an"

Partidul Noua Republică a decisă să nu susţină în Parlament noul Cabinet condus de premierul desemnat Dacian Cioloş.
Senatorul Valeriu Todiraşcu
Senatorul Valeriu Todiraşcu (facebook.com)

"Partidele vechi, PSD şi PNL, fug de guvernare, sperând să câştige alegerile în anul viitor fără să deconteze politic o guvernare nepopulară. Guvernul Cioloş va fi, după eventuala învestitură, un guvern de uniune naţională nerecunoscut de marile partide care nu vor să-şi asume guvernarea în situaţia în care măsurile populiste anunţate de Guvernul Ponta, nu au susţinere bugetară", a transmis duminică seară, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Noua Republică.

Guvernul propus de Dacian Cioloş conţine persoane care nu pot fi asociate cu acte de corupţie, cum au fost multe din guvernele Ponta, şi cei propuşi par, în general, mai buni profesionişti decât predecesorii de la PSD. Totuşi, Noua Republică nu susţine acest Guvern şi senatorul său, Valeriu Todiraşcu, nu îi va da vot de încredere.

Motivul? Partidul argumentează că cei propuşi pentru a fi miniştri sunt persoane de sacrificiu, care vor gira un Guvern Cioloş ce nu va putea face nimic semnificativ într-un an:

1. Nu va putea depolitiza administraţia, pentru că, dacă ar încerca, partidele vechi din Parlament se vor coaliza împotriva sa.

2. Nu va putea propune legile reformatoare necesare, pentru că partidele vechi din Parlament nu le vor vota.

3. Nu va putea scădea deficitul bugetar, pentru că partidele vechi vor să ofere, din banii contribuabililor, cel puţin pomenile electorale promise.

4. Nu va putea lua măsuri de îndreptare a răului pe care l-au făcut guvernele Ponta pentru că un vicepremier, reprezentant important al PSD, nu va permite comunicarea către alegători a "grelei moşteniri".

5. Nu va putea bloca legile de îngrădire a justiţiei în lupta sa anticorupţie, pentru ca legile împotriva justiţiei corecte îşi au originea în Parlamentul care este suveran şi care poate trece peste avizul negativ al ministrului Justiţiei şi chiar al Preşedintelui României, aşa cum au făcut-o deja partidele vechi.

6. Nu va putea bloca legile favorabile infractorilor, din aceleaşi motive.

7. Nu va putea reforma sănătatea şi învăţământul pentru că miniştrii de resort sunt persoane fără influenţă în sistemele respective.

Pe de altă parte, partidul Noua Republică arată că Guvernul Cioloş, dacă va fi aprobat de Parlament, va avea o relaţie mai bună cu Preşedintele României, ceea ce va permite o coerenţă a politicii externe, inexistentă în timpul guvernării Ponta, şi va putea să evite, în oarecare măsură, corupţia din interiorul instituţiilor, pentru că noii miniştri nu vor risca să bată drumul către DNA, pentru o guvernare de numai un an.

"Nu voi vota "pentru", deoarece nu cred în capacitatea acestui Guvern de a înfăptui ceea ce populaţia României aşteaptă de la oamenii politici, dar nu voi vota nici împotrivă, pentru că nu consider că alegerile anticipate ar aduce altfel de parlamentari şi un guvern mai bun. Mă voi abţine de la vot pentru că vreau să-mi păstrez libertatea de a critica măsurile necorespunzătoare ale Guvernului Cioloş şi de a susţine numai măsurile utile cetăţenilor, şi nu clasei politice.

Voi susţine, în continuare, în Parlament, respectarea Referendumului cu 300 de parlamentari, demiterea Avocatului poporului, votul în două tururi pentru primari şi scăderea pragului electoral pentru alegerile parlamentare, pentru ca noile partide politice să poată fi votate de cetăţeni şi să înlocuiască actuala clasă politică coruptă", a declarat senatorul Valeriu Todiraşcu, membru în Comisia de sănătate a Senatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne