Hunor: Cioloş şi-a asigurat susţinerea PSD prin nominalizarea lui Vasile Dâncu, strategul lui Dragnea

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că premierul desemnat Dacian Cioloş nu va avea niciun fel de probleme la învestirea Cabinetului său, în contextul în care şi-a asigurat susţinerea PSD prin nominalizarea lui Vasile Dâncu în funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării.
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Florin Chirilă/Epoch Times)

"Stabilitatea politică pentru următorul an, prin această propunere a domnului Cioloş, este asigurată. Şi va fi o stabilitate, spun eu, extrem de necesară, nu numai pentru aprobarea bugetului, dar şi în 2016, într-un an electoral. Nu va avea probleme la învestitură, fiindcă PSD-ul a rămas la guvernare prin portofoliul cel mai important în ceea ce priveşte bugetul, cât şi prin controlul deconcentratelor, prefecţilor şi tot ceea ce înseamnă administraţie.

De aceea, eu cred că prin susţinerea PSD şi prin votul PNL pentru această numire a preşedintelui Iohannis o majoritate solidă va fi asigurată. Din acest punct de vedere nu văd nicio problemă, nici la învestitură, nici pentru anul 2016", a declarat duminică, pentru Agerpres, Kelemen Hunor.

Şeful UDMR consideră că, prin nominalizarea lui Vasile Dâncu, un om cu activitate ştiinţifică remarcabilă, dar care "este strategul lui Liviu Dragnea, a fost al lui Ponta, al lui Geoană şi este o figură marcantă a grupului de la Cluj", Dacian Cioloş a reuşit performanţa de a avea o majoritate largă în Parlament, întrucât are şi susţinerea PNL.

"Nu va vota PSD împotriva lui Dâncu, în niciun caz, iar PNL îl susţine pentru că Cioloş este propunerea preşedintelui Iohannis. Până la urmă, este performanţa lui Cioloş că a asigurat, în câteva zile, o majoritate largă, pentru un an de zile. Şi e o performanţă uriaşă. Se vede că a fost într-o poziţie foarte, foarte dificilă ca şi comisar pentru agricultură şi are o experienţă de a negocia şi de a asigura un spate politic pentru un proiect", a adăugat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a arătat că fiecare dintre cei nominalizaţi trebuie să dovedească performanţă şi în administraţia centrală, după ce a performat în mediul privat sau în diplomaţie şi, în opinia sa, premierul desemnat merită un vot de încredere pentru instalarea Guvernului.

Referitor la susţinerea UDMR acordată Cabinetului Cioloş, Kelemen Hunor a spus că o decizie va fi luată luni, dar recomandarea sa pentru parlamentarii formaţiunii este să dea un vot de învestitură.