Nou-născuţi rămaşi fără certificate de naştere odată cu declararea stării de urgenţă. Platforma DA trage alarma

Copii gemeni (Print screen YouTube)
Maria Maevschi
17.04.2020

„Guvernarea actuală nu are nevoie de părinţii noştri, dar nici de copiii noştri”, se arată într-un mesaj al consilierei municipale a Platformei DA, Aliona Doroş, preşedintă a Organizaţiei de Femei a formaţiunii. Doroş a punctat că acest lucru se poate înţelege cel puţin din Dispoziţia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova nr.1 din 18 martie 2020.

„Agenţia Servicii Publice acordă doar servicii de necesitate stringentă printre care (atenţie!) nu se regăsesc înregistrarea actului de naştere şi eliberarea certificatului de naştere a copilului. Respectiv, copiii născuţi în ultima perioadă de timp, inclusiv în perioada cât starea de urgenţă este în vigoare, rămân fără acte (nu au cum să fie trecuţi în Registrul de Stat al populaţiei), iar părinţii lor - fără dreptul la indemnizaţii pentru creşterea copilului nou-născut”, a menţionat preşedinta Organizaţiei de Femei a Platformei DA.

Precizăm că, de fapt, potrivit dispoziţiei Comisiei Situaţii Excepţionale din 18 martie 2020, Agenţia Servicii Publice acordă doar servicii de necesitate stringentă „eliberarea buletinului de identitate provizoriu, înregistrarea decesului, serviciile cadastrale, înregistrarea şi licenţierea unităţilor de drept”.

Această eroare nu este o scăpare întâmplătoare, consideră Doroş, punctând că guvernarea nu are de gând s-o înlăture, fapt confirmat de răspunsul primit de la directorul general al CNAS (Casa Naţională de Asigurări Sociale), Elena Ţibîrnă, la interpelarea făcută de consiliera municipală a Platformei DA.

„Să înţelegem că Dodon a mai găsit o soluţie pentru a face economii în vederea desfăşurării campaniei sale electorale pentru al doilea mandat? Le ia mijloacele de existenţă noilor născuţi?”, s-a întrebat retoric Aliona Doroş.

Astfel, după mai multe sesizări din partea populaţiei, Organizaţia de Femei a Platformei DA consideră că această problemă trebuie luată în considerare de către autorităţi, în contextul în care mulţi părinţi nu au putut depune cereri în vederea obţinerii certificatelor de naştere ale copiilor recent născuţi şi, prin urmare, şi de dreptul de a solicita indemnizaţiile aferente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor