Norvegia va cere dublarea trupelor americane pe teritoriul său şi staţionarea lor mai aproape de Rusia

Norvegia va cere Statelor Unite să dubleze numărul soldaţilor staţionaţi în nordul ţării şi să îi trimită mai aproape de graniţa ruso-norvegiană. Deşi Oslo a precizat că mişcarea nu este îndreptată împotriva Rusiei, totuşi s-ar putea ca tensiunile cu Moscova să se amplifice.
Soldat norvegian (Shah Marai/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
13.06.2018

Norvegia, ţară membră NATO, a declarat că va cere Washingtonului să trimită un număr mai mare de de soldaţi ai Marinei americane, respectiv 700, în regiunea sa nordică, comparativ cu contingentul de 330 de soldaţi trimis “prin rotaţie” în zonă de la începutul anului trecut.

Anunţul făcut de Oslo are loc după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, nouă ţări situate de-a lungul flancului estic al NATO, inclusiv România, Estonia şi Polonia, au cerut o prezenţă mai puternică a alianţei militare vestice, conform Deutsche Welle.

NATO şi-a consolidat sistemele de apărare în Europa Estică şi Centrală ca răspuns la temerile tot mai mari apărute după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Cererea guvernului din Oslo privind staţionarea soldaţilor militari pe teritoriul său a fost făcută în acelaşi timp cu contestaţia depusă de Norvegia la Organizaţia Mondială a Comerţului, cu sediul la Geneva, împotriva tarifelor impuse de SUA la importurile de oţel şi aluminiu din Uniunea Europeană, Canada şi Mexic.

Dacă cererea Norvegiei va primi undă verde, atunci contingentele viitoare de soldaţi americani vor fi staţionaţi în Stermoen, la 420 km de Rusia.

În prezent, soldaţii americani sunt plasaţi în Vaernes, în centrul Norvegiei, în pofida protestelor puternice ale Moscovei.

Norvegia a declarat că cererea sa are ca obiectiv pregătirea şi îmbunătăţirea capabilităţii de luptă pe timp de iarnă a trupelor NATO.

“Aliaţi se îmbunătăţesc când se pregătesc împreună”, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen.

Ministrul norvegian de Externe, Ine Eriksen Soreide, a declarat că cererea are sprijinul amplu al Parlamentului şi a insistat că nu vor fi create niciun fel de “baze americane pe teritoriul norvegian”.

Aceasta a mai menţionat că Oslo nu poate vedea “niciun motiv serios pentru care Rusia ar trebui să reacţioneze, chiar dacă ne aşteptăm la acest lucru, aşa cum procedează mereu când e vorba de exerciţii militare şi pregătire cu aliaţii”.

În luna octombrie, aproximativ 35.000 de soldaţi din 30 de ţări membre şi parteneri ai NATO, împreună cu aproximativ 70 de nave şi aproximativ 130 de avioane, urmează să participe la un exerciţiu cu nume de cod Trident Juncture 18, concentrat în centrul şi nordul Norvegiei. În plus, un exerciţiu care implică operarea unui post de comandă va fi desfăşurat în mare parte în Napoli, Italia.

Înainte să devină membru fondator al NATO în 1949, Norvegia a încercat să atenueze temerile ruşilor afirmând că nu va staţiona soldaţi străini pe teritoriul său decât dacă ţara se va afla sub ameninţarea unui atac.

În februarie 2017, în timp ce a vizitat Oslo, secretarul general al NATO şi fost premier al Norvegiei, Jens Stoltenberg, a discutat despre o “Rusie mai agresivă”.

Rusia şi Norvegia au o graniţă terestră comună de aproximativ 200 km, precum şi o linie de demarcaţie maritimă care se întinde în Marea Barents şi Oceanul Arctic pe baza unui tratat semnat în 2010 în oraşul rusesc Murmansk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor