Norvegia înlocuieşte Rusia ca principal furnizor de gaze al Germaniei

(Captură Foto)

Norvegia a furnizat anul trecut 33% din gazele importate de Germania, urmată de Rusia, a cărei cotă a scăzut la 22% pentru anul 2022, faţă de cota de 52% în 2021, a declarat autoritatea germană de reglementare, citată de publicaţia OilPrice.com.

Anul trecut, Rusia a început să reducă treptat furnizarea de gaze prin conducta Nord Stream către Germania în luna iunie, până la închiderea conductei la începutul lunii septembrie, invocând imposibilitatea de a repara turbinele de gaz pentru staţiile de pompare din cauza sancţiunilor occidentale.

Lipsa livrărilor de gaze din Rusia a fost compensată parţial prin importuri suplimentare, inclusiv din Olanda, Belgia şi Norvegia, a precizat Agenţia germană pentru Reţele.

De asemenea, Germania a economisit mult gaz în 2022, în parte datorită economisirii din gospodării şi reducerii producţiei industriale din cauza creşterii preţurilor la gaze.

Potrivit Bundesnetzagentur, consumul de gaze naturale al Germaniei a scăzut cu 14% în 2022, comparativ cu consumul mediu din ultimii patru ani. Cererea industrială a scăzut cu 15% faţă de media ultimilor patru ani. Între octombrie şi decembrie, consumul industrial de gaze naturale a scăzut cu 23%, iar consumul în cazul consumatorilor privaţi şi al întreprinderilor a fost cu 21% mai mic decât în anii precedenţi.

Pe măsură ce aprovizionarea din Rusia a scăzut şi apoi s-a oprit la începutul lunii septembrie, Germania a început să analizeze posibilitatea de a importa gaze naturale lichefiate (GNL) şi a început construcţia de terminale de regazeificare pentru a putea primi încărcături. Primul astfel de terminal, un terminal plutitor de import de GNL, a fost deschis oficial la sfârşitul anului 2022 la Wilhelmshaven, pe coasta germană a Mării Nordului.