Normele pentru aerul curat sunt dezamăgitoare în Hong Kong, spun ecologiştii

Normele pentru reducerea poluării în Hong Kong vor fi revizuite pentru prima dată din 1987, conform autorităţilor, dar criticii spun că abordarea guvernului de a curăţa aerul este în continuare dezamăgitoare.
Zgârie norii din Hong Kong învăluiţi de o pâclă generată de poluare, 13 ianuarie 2012. (PHILIPPE LOPEZ / AFP / Getty Images)
Sonya Bryskine
27.01.2012

Normele pentru reducerea poluării în Hong Kong vor fi revizuite pentru prima dată din 1987, conform autorităţilor, dar criticii spun că abordarea guvernului de a curăţa aerul este în continuare dezamăgitoare.

Peste 20 de măsuri au fost aprobate de Consiliul Legislativ în weekendul trecut cu scopul de a îmbunătăţi calitatea aerului într-unul dintre cele mai poluate oraşe ale lumii, unde locuiesc 7 milioane de oameni. Normele urmează să fie implementate doar în 2014.

Secretarul pentru Mediu, Edward Yau Tang-wah, a declarat că există o nevoie urgentă pentru o actualizare a obiectivelor legate de calitatea aerului, care nu s-au schimbat în 25 de ani.

Săptămâna trecută, Agenţia pentru Mediu a raportat că nivelurile poluării la sol au atins cel mai înalt punct, considerându-se a fi alimentate de emisiile continue ale maşinilor ce consumă motorină şi de poluarea industrială generată de fabrici.

Pentru prima dată, standardele calităţii aerului vor include o măsurare a particulelor aeropurtate ce au un diametru mai mic de 2,5 microni (PM2,5), care sunt mult mai dăunătoare decât particulele mai mari deoarece pot pătrunde mai adânc în plămânii oamenilor, raportează South China Morning Post.

Un număr de 22 de măsuri vor fi implementate, incluzând retragerea treptată a vehiculelor puternic poluatoare, promovarea vehiculelor hibrid sau electrice şi creşterea folosirii gazului natural.

Hong Kong-ul s-a luptat pentru a îmbunătăţi calitatea aerului timp de decenii şi dă vina pe China continentală pentru o parte din problema sa privind amestecul de ceaţă şi fum. Guvernul recunoaşte că noile măsuri rămân în urma cerinţelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) dar sustine că ţintele globale sunt de neatins.

“Trebuie să înţelegem că cerinţele finale ale OMS reprezintă o ţintă îndepărtată. Chiar şi Uniunea Europeană nu le poate adopta pe deplin”, a declarat Yau, conform South China Morning Post (SCMP).

“Ţinând cont de mediul înconjurător al Hong Kong-ului, nu putem stabili o ţintă care nu este de atins.”

Ecologiştii, totuşi, au acuzat Guvernul că amână în mod deliberat măsurile de curăţare a aerului. Ei sustin că ţintele mai dure au fost supuse consultării publice încă din 2009 şi că nu ar fi trebuit să dureze 2 ani pentru că LegCo să le aprobe.

Conform raportului SCMP, Mike Kilburn, şeful strategiei pentru mediu la think tank-ul Civic Exchange, a declarat că este “extrem de dezamăgit” de amânarea de 2 ani în implementarea politicii.

Dr. Man Chi-şum, şeful executiv al grupului pentru protecţia mediului Green Power, a declarat că, în privinţa aplicării noilor standarde, guvernul trebuie să implementeze pe deplin pachetul de măsuri stabilit pentru atingerea obiectivelor. “Multe dintre măsuri sunt aplicate doar pe jumătate.”

Raportul SCMP îl citează de asemenea pe Hahn Chu Hon-keung, manager senior în probleme de mediu la organizaţia Friends of the Earth (Hong Kong), care a afirmat că guvernul a eşuat să stabilească un termen limită pentru a atinge obiectivele OMS şi că nivelul ales de PM2,5 este cel mai scăzut posibil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor