Noi cutremure însoţite de bubuituri zguduie satul Izvoarele
alte articole
Liniştea sătenilor din Izvoarele, Galaţi, localitate greu încercată de o serie de cutremure în toamna lui 2013, a fost spulberată din nou, marţi, de patru seisme, două dintre acestea însoţite de zgomote puternice, relatează Mediafax.
Potrivit lui Ion Neculau, primarul comunei gălăţene Slobozia Conachi, din care face parte satul Izvoarele, două seisme au avut loc marţi, în jurul orei 13.30. Cele două cutremure au avut o magnitudine de 3 grade pe scara Richter şi au fost însoţite de ”două bubuituri puternice”. Ulterior, la orele 16.00 şi 18.00, au avut loc alte două cutremure de intensităţi mai mici, respectiv de 2 grade pe scara Richter, transmite corespondentul MEDIAFAX. Primarul a mai precizat că în zonă vor ajunge în zilele următoare specialiştii de la INFP.
”Seismele au fost resimţite de localnicii din satul Izvoarele şi de o parte din cei din satul Slobozia care sunt mai aproape de Izvoarele. Lumea s-a speriat, oamenii şi-au amintit de cutremurele din 2013. Cele două seisme de 3 grade s-au resimţit ca unele de 5 grade, pentru că epicentrul am înţeles că a fost la 5 kilometri. Curios este faptul că din nou se întâmplă în aceeaşi perioadă ca în 2013”, a declarat primarul comunei Slobozia Conachi de care aparţine satul Izvoarele.
Potrivit primarului, în judeţul Galaţi sunt amplasate şase staţii seismice, respectiv în satele Izvoarele, Slobozia, Schela, Scânteieşti, Tătarca şi Vlădeşti.
Reamintim că satul Izvoarele din Galaţi a fost greu încercat în toamna lui 2013 de inundaţii şi, la scurtă vreme după aceea, de o serie de cutremure care i-au uimit până şi pe japonezi - peste 250 în mai puţin de o lună. Valul de cutremure mici şi dese, însoţite de bubuituri puternice venite din adâncuri, în timp ce pământul se ridica şi se lăsa, a crăpat pereţii caselor, în grădinile oamenilor dădeai de apă doar înfigând un băţ în pământ, iar în unele fântâni apa a devenit fierbinte, în timp ce în altele mirosea rău şi îşi schimbase calitatea.
Neobişnuitele fenomene, puse de mulţi pe seama exploatărilor petroliere din jur, precum şi drama sătenilor care-şi vedeau casele aproape năruindu-se, au stârnit interesul opiniei publice. Pe 25 octombrie 2013 însă, la câteva zile după ce premierul Ponta i-a criticat pe "indivizii exaltaţi care apar la televizor cu tot felul de prostii şi bagă panică în oamenii", ministrul Mihnea Costoiu a declarat public că seismele din Izvoarele au avut "cauze tectonice" iar din acel moment, în media nu s-a mai auzit aproape nimic despre Izvoarele.
În pofida tăcerii din presă şi a faptului că, la o săptămână de la declaraţiile lui Costoiu pe site-ul INFP n-a mai fost consemnat niciun seism în Izvoarele, oamenii din sat au continuat însa să se plângă luni în şir că satul lor este în continuare zguduit de cutremure. Mai multe informaţii pe acest subiect, inclusiv reportajul video realizat la faţa locului, pot fi accesate aici.
Mai amintim că la mijlocul lui iulie 2015, sătenii din Izvoarele s-au plâns că pământul a început să le zguduie casele din nou. Potrivit unor surse din localitate au fost resimţite mai multe cutremure iar pereţii unor case s-au şi fisurat.
La momentul respectiv, contactată de reporterii noştri, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Galaţi, Petrică Paţilea a confirmat că prefectul a trimis o echipă ISU însă a asigurat că lucrurile sunt sub control. Cât despre pereţi fisuraţi "nici vorba, cum să se fisureze pereţi la cutremur de 2,4 grade?".
Cum pe site-ul Institutul Naţional de Fizica Pământului în zonă Galaţi apare consemnat un singur cutremur, de 2,4 grade, am luat legătura şi cu specialiştii INFP.
"Monitorizăm activitatea acolo, avem o staţie tehnică pentru înregistrarea cutremurelor. Cutremure în mod deosebit nu sunt, a fost unul de 2,4 alaltăieri, restul ce a fost au fost nişte cutremure foarte mici, care nici nu au fost simţite, habar nu au avut", a declarat dl Mihai Diaconescu care a precizat că pe site-ul INFP sunt consemnate doar cutremurele de la 2 în sus.