Nocturna Bibliotecilor. 1001 de idei de weekend, într-o singură noapte

Zeci de biblioteci din ţară vor rămâne deschise în noaptea de 17 spre 18 noiembrie, în cadrul unui program adresat tuturor susţinătorilor bibliotecii. Nocturna Bibliotecilor se doreşte a fi cea mai importantă mobilizare nocturnă a bibliotecilor din România, cu scopul de a oferi iubitorilor cărţii o seară de cultură, bun gust şi creativitate.
Afiş Nocturna Bibliotecilor. (Foto prin amabilitatea BCU)
Ioana Statescu
16.11.2012

Zeci de biblioteci din ţară vor rămâne deschise în noaptea de 17 spre 18 noiembrie, în cadrul unui program adresat tuturor susţinătorilor bibliotecii. Nocturna Bibliotecilor se doreşte a fi cea mai importantă mobilizare nocturnă a bibliotecilor din România, cu scopul de a oferi iubitorilor cărţii o seară de cultură, bun gust şi creativitate.

”Dorim să atragem atenţia publicului român asupra importanţei pe care o capătă biblioteca în zilele de astăzi şi să creştem interesul utilizatorilor pentru serviciile de bibliotecă. Şi nu mă refer exclusiv la lectură. Încercăm să educăm publicul în spiritul modernizării instituţiei de bibliotecă. Migrăm cumva dinspre conceptul tradiţional de ”casă a cărţilor”, către un concept mult mai amplu. Mă refer la servicii moderne de bibliotecă şi la o implicare mult mai importantă a instituţiei bibliotecii în viaţa comunităţii”, a declarat pentru Epoch Times, Ioana Crihana, director executiv, al Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, iniţiatorii campaniei aflate la prima ediţie sub acest nume.

Noaptea nu vine la biblioteca din oraşul tău, pe 17 noiembrie

Peste 30 de instituţii din mai bine de 20 de judeţe din România s-au înscris oficial în programul Noaptea Nocturnelor. Acestea îşi vor deschide porţile în afara orelor obişnuite ale programului de lucru şi îşi vor primi oaspeţii cu evenimente speciale.

„Preţ de o noapte, fiecare bibliotecă participantă la Nocturna Bibliotecilor are ocazia să-şi surprindă vizitatorii cu oferte inedite, de la vizitarea sediilor, proiecţii de filme, concerte, lansări de carte, ateliere de creaţie, până la întâlniri cu autori, concursuri, expoziţii sau demonstraţii de virtuozitate artistică.. Este, în acelaşi timp, o experienţă culturală diferită, o cristalizare a energiilor şi un regal al acumulărilor de bune practici pe care Asociaţia noastră şi bibliotecile le-au avut în ultimii ani”, a declarat Dragoş-Adrian Neagu, Preşedintele ANBPR.

Potrivit reprezentanţilor ANBPR, fiecare bibliotecă participantă a avut libertatea de a-şi alege intervalul orar de funcţionare pentru seara de 17 noiembrie, precum şi activităţile pe care le vor derula cu prilejul Nocturnei Bibliotecilor, în funcţie de îndrăzneala şi de imaginaţia bibliotecarilor implicaţi. Oficial, evenimentul este programat să înceapă la ora 18.00 şi se poate încheia în zorii zilei de 18 noiembrie. Programul bibliotecilor, publicat pe site-ul evenimentului, arată însă că puţine instituţii s-au încumetat să continue activităţile şi după miezul nopţii.

În Bucureşti, programul este susţinut de Biblioteca Naţională a României, de Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, Biblioteca Metropolitană, dar şi de Biblioteca Pedagogică Naţională “I.C. Petrescu”. Aceasta din urmă îşi aşteaptă vizitatorii, după ora 00:00, în holurile de la parter şi etajul I şi în sălile “Istrate Micescu” şi “American Corner”. Cu acest prilej, se va organiza şi o sesiune de lectură, la care va participa scriitorul Radu Paraschivescu.

Ioana Crihana: Încercăm să educăm publicul în spiritul modernizării instituţiei de bibliotecă. Migrăm cumva dinspre conceptul tradiţional de ”casă a cărţilor”, către un concept mult mai amplu. Mă refer la servicii moderne de bibliotecă şi la o implicare mult mai importantă a instituţiei bibliotecii în viaţa comunităţii

Biblioteca Metropolitană participă la Nocturna Bibliotecilor cu o serie de activităţi, care îmbină culturalul cu ineditul şi din care nu vor lipsi clowni şi tombole, mini-cenacluri literare şi concerte, proiecţii de film şi ateliere creative. Evenimentele vor avea loc la sediul central „Mihail Sadoveanu” şi la Filiala pentru Copii.

De asemenea, Biblioteca Naţională a României îi aşteaptă pe vizitatori la o noapte cu poeziile lui Nichita Stănescu, expoziţii, concerte de chitară şi proiecţii de film, dar şi cu un atelier de pictură, coordonat de artistul Dana Panighianţ, eveniment special dedicat copiilor.

Nocturna Bibliotecilor continuă seria de manifestări culturale la care Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” a participat din dorinţa de a promova lectura, printre care se numărară Noaptea Muzeelor şi Strada de C'Arte. Cu acest prilej, BCU propune tuturor celor care vor să afle povestea impunătoarei clădiri ”O călătorie încărcată de istorie şi mister”. Reprezentanţii Bibliotecii îşi fac însă griji că lipsa de promovare şi frigul îi va ţine în casă pe bucureşteni.

”Am organizat tururi ghidate prin Biblioteca Centrală Universitară, cu trecere prin Aula bibliotecii, unde vor fi proiectate filme documentare despre istoria BCU, înainte şi după Revoluţie, dar şi prin sălile de lectură şi corpul Boema. De data asta ne-am limitat la programul 18:00- 22:00, dar dacă vom avea vizitatori vom fi deschişi şi în continuare. Aşa s-a întâmplat la Noaptea Muzeelor, când am fost asaltaţi de vizitatori şi am stat până aproape de ora 6. Veneau studenţii de la club şi se opreau să viziteze biblioteca”, a declarat pentru The Epoch Times, Ruxandra Pâslaru, responsabil de comunicare la Biblioteca Centrală Universitară.

Nocturna Bibliotecilor este un eveniment iniţiat şi coordonat de ANBPR, susţinut de Fundaţia IREX România, GMP PR şi THECELL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor