Nigeria: masacru într-o localitate în Borno, 63 de persoane ucise

Cel puţin 63 de persoane au fost ucise sâmbătă noapte, 15 februarie, în satul Izghe din Statul Borno (aflat în nord-estul Nigeriei), de către militanţi islamici care în timp ce ucideau strigau "Allah este mare".
Organizaţia teroristă jihadistă Boko Haram face masacru în satul Izghe, în nord-estul Statului Borno, în Nigeria. (STR / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
17.02.2014

Cel puţin 63 de persoane au fost ucise sâmbătă noapte, 15 februarie, în satul Izghe din Statul Borno (aflat în nord-estul Nigeriei), de către militanţi islamici care în timp ce ucideau strigau "Allah este mare".

Conform celor relatate de către unul dintre supravieţuitori, victimele au fost rănite sau ucise cu lovituri de armă de foc iar atacatorii, după ce au furat alimente, au fugit la bordul a 10 vehicule.

Maina Ularamu, preşedinte al administraţiei publice locale, a declarat pentru Associated Press că mai mult de 50 de persoane au fost ucise. Supravieţuitorii spun că au fugit pe jos din Statul Borno până în Statul Adamawa. Acestea sunt două dintre cele trei state din nord-estul Nigeriei în care a fost declarată de către guvern starea de urgenţă. Măsura a fost luată pentru a opri revolta violentă, care durează de mai mulţi ani, a sectei radicale islamice Boko Haram. Zona este locuită în mare parte de către creştini.

De obicei, militanţii Boko Haram agresează civilii după ce sunt atacaţi de armată. Miercuri, Aviaţia nigeriană a început raiduri aeriene zilnice asupra ascunzătorilor extremiştilor aflate lângă Izghe, în pădurea Sambisa, de-a lungul frontierei cu Camerun. După atacul aerian cu bombe, soldaţii au mers pe jos şi cel puţin nouă dintre ei precum şi un număr neprecizat de militanţi au fost ucişi, în urma celor câteva ore de ciocniri sălbatice, potrivit celor relatate de surse militare şi medicale.

După atac, autorităţile locale au cerut armatei să disloce mai multe trupe, declarând că militanţii sunt mult mai numeroşi decât soldaţii şi sunt dotaţi cu arme antiaeriene şi maşini blindate. În urma apelului, zeci de soldaţi au ajuns în ultimele zile în zona oraşului Madagali, la aproximativ 30 km de locul atacului de sâmbătă seară.

Cine este Boko Haram

Boko Haram sau Grupul pentru Propagarea de învăţături ale Profetului şi ale Jihadului este o organizaţie teroristă jihadistă răspândită pe scară largă în nord-estul Nigeriei şi cunoscută pentru mai multe atacuri comise împotriva comunităţilor creştine din ţară. A fost fondat în 2002, în oraşul Maiduguri, de către Mohammed Yusuf, care în prezent nu mai este în viaţă.

Mişcarea este împărţită în trei facţiuni şi este responsabilă de peste 900 de crime în anul 2012, fiind organizată ca o adevărată sectă musulmană, care îşi propune să elimine sistemul secular prin impunerea legii Sharia în regiune. Înainte ca grupul să devină cunoscut pe plan internaţional - după violenţele religioase din Nigeria, în 2009 - nu avea o structură clară.

Potrivit unor surse din SUA, Boko Haram este legat indirect de Aqmi (Al-Qaeda în Maghrebul islamic), dar până în prezent, nu există nicio dovadă a unui acord între cele două organizaţii sau ajutor material acordat de miliţiile Al-Qaeda. Mişcarea a fost întotdeauna ostilă Occidentului şi are obiceiul de a-şi expune public ideologia prin intermediul mass-mediei internaţionale, în ciuda faptului că fostului lider, Yusuf - o persoană cultă şi bogată - îi plăcea să călătorească la bordul unui Mercedes Benz de zeci de mii de dolari.

Sediul grupării se află într-un mic sat aflat la frontiera cu Niger, iar în ultimii ani a lansat o campanie de recrutare de jihadişti, în principal din Ciad.

În luna februarie a anului 2012, unii oficiali ai mişcării, după ce au fost arestaţi de către autorităţile locale, au mărturisit că "primesc finanţare de la celulele care operează în Arabia Saudită şi în Regatul Unit", prin intermediul grupului terorist AQIM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor