Boko Haram terorizează Nigeria
alte articole
"Nu există limite la ceea ce oamenii pot face. Nigeria este un punct fără întoarcere", afirmă Confort Ero, directorul programului african al Grupului Internaţional de Criză.
Boko Haram, militanţii organizaţiei teroriste anti-occidentale, vizează civilii din ce în ce mai mult. În partea de nord-est a ţării celei mai populate din Africa, un producător major de petrol, se trăieşte într-o stare de pericol permanent.
Cu o lună în urmă, guvernul a declarat război deschis grupului terorist Boko Haram, bombardându-le domeniile şi trimiţând armata şi poliţia. Dar rezultatul este că rebelii s-au ascuns în munţi, de unde desfăşoară raiduri în oraş, distrug şi ucid. Autorităţile vorbesc de o strategie disperată, de o mişcare care se prăbuşeşte, dar recentele atacuri în plină zi indică altfel.
Boko Haram în limba Hausa înseamnă "Tot ceea ce este din Vest este rău". Acum două săptămâni, în Maiduguri, capitala statului Borno, fanaticii au vizat elevii care făceau examenele în şcoala privată Ansarudeen. Nouă copii au fost ucişi şi şase răniţi. Cu câteva ore înainte, extremiştii au lovit o şcoală secundară în Damaturu, capitala Statului Yobe, omorând şapte elevi şi doi profesori. În atac au fost de asemenea ucişi doi soldaţi şi doi jihadişti.
"I-au luat pe prietenii mei - a declarat în stare de şoc un băiat care a supravieţuit prin ascunderea sub patul din dormitor - şi le-au ordonat să-i ducă în zona profesorilor. I-au ucis pe toţi".
Vinerea trecută, unii fermieri au fugit în teroare de pe dealurile din Gwoza, la 150 de kilometri de Maiduguri, şi au spus că au fost ameninţaţi de extremişti, care se pare că au reconstruit sediul în acea zonă, afluentă de peşteri şi ascunzători.
Săptămâna trecută, reverendul Iacov Kwiza, un pastor al Bisericii lui Hristos, acum pensionar, a fost găsit în timp ce culegea fructe de mango, într-o grădină de pe dealurile Gwoza, unde gherilele l-au ameninţat să se convertească la islam sub pedeapsa cu moartea. În faţa refuzului său i-au tăiat gâtul. În ultimele zile au fost arse patru biserici.
Până în prezent, potrivit ONU, violenţa a forţat 6.000 de oameni să fugă în ţara vecină Niger, în timp ce alţii 3.000 au ajuns în Camerun. Cei care rămân sunt susceptibili de a fi ucişi chiar de către soldaţii care luptă cu extremiştii. Organizaţiile pentru drepturile omului au denunţat în mod repetat violenţele armatei.
Străzile sunt aproape pustii în timpul zilei. Seara oamenii stau acasă şi evită locurile publice. Şi aceasta într-o regiune deja săracă în energie electrică şi unde adesea temperatura ajunge la niveluri insuportabile. Aici, 75% dintre oameni trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi.
Potrivit Grupului Internaţional de Criză, "situaţia s-a înrăutăţit considerabil, iar civilii sunt cei care sunt la mijloc".