Nicuşor Dan: Sergiu Moroianu, exclus din USR. Atacul său lipsit de etică a rănit miile de oameni care au muncit pentru acest proiect

Autor al unor acuzaţii pe care Nicuşor Dan le-a catalogat drept similare cu cele ale duşmanilor politici ai USR, Sergiu Moroianu a fost exclus vineri din partid.
Nicusor Dan(USR),
Nicusor Dan(USR), (Florin Chirila/Epoch Times)

Sergiu Moroainu, soţul vicepreşedintei USR, Clotilde Armand, a fost exclus vineri seara din partid, în urma deciziei unanime a Biroului Naţional, anunţă liderul formaţiunii, Nicuşor. Excluderea lui Moroaianu a fost decisă după ce acesta a lansat, pe Facebook, o serie de acuzaţii incendiare în principal la adresa lui Matei Păun, şeful de campanie al partidului şi la adresa unuia dintre vice-preşedinţii USR, Roxana Wring.

"E un moment trist. Prin decizia unanimă a Biroului Naţional de aseară, Sergiu Moroianu a fost exclus din USR. Biroul Naţional a sancţionat atacul lipsit de etică la adresa USR, care a rănit miile de oameni care au muncit pentru acest proiect", anunţă Nicuşor Dan pe pagina sa de socializare.

Moroianu nu a participat la şedinţă, deşi a fost invitat pentru a-şi proba acuzaţiile.

În continuare, Nicuşor Dan redă comunicatul Biroului Naţional în care se precizează că Matei Păun, cel împotriva căruia Moroianu a lansat acuzaţii, a fost cooptat şi propus în echipa de campanie de însăşi Clotide Armand.

Redăm comunicatul de presă al USR.

"Biroul Naţional al USR a constatat că Sergiu Moroianu a încălcat articolul 13 litera c din statut care prevede că un membru are îndatorirea să nu prejudicieze, prin luări de poziţii publice, imaginea Salvaţi România şi a decis excluderea lui din partid.

USR a constatat că intervenţia publică a lui Sergiu Moroianu a fost preluată în mass-media în zeci de articole, ştiri şi emisiuni TV, într-un context negativ pentru partid, fapt care a prejudiciat grav imaginea Uniunii şi eforturile depuse de membrii şi simpatizanţii USR în campania electorală.

Sergiu Moroianu a refuzat să se prezinte la şedinţa Biroului Naţional, la care a fost invitat cu 48 de ore înainte aşa cum prevede statutul, pentru a-şi proba acuzaţiile. De asemenea, BN i-a oferit lui Sergiu Moroianu posibilitatea să prezinte dovezile în scris dacă nu poate participa fizic la şedinţa Biroului Naţional, posibilitate pe care acesta nu a folosit-o.

În scopul clarificării, ţinem să facem următoarele precizări:

1. Intervenţia lui Sergiu Moroianu a fost lipsită de etică şi a adus prejudicii grave imaginii partidului prin lansarea unor acuzaţii calomnioase în spaţiul public. Persoanele care afirmă lucruri deosebit de grave, false, pe care nu le pot proba, contravin statutului de membru şi valorilor USR.

2. Sergiu Moroianu s-a folosit pentru a ataca partidul de invenţia propagată de adversari în campania josnică de denigrare a USR, asocierea cu George Soros. Tot pe această pseudotemă, a acuzat în mod direct şi fals unul dintre vice-preşedinţii USR, pe Roxana Wring.

3. Sergiu Moroianu a enunţat mai multe minciuni legate de cheltuirea banilor în campania electorală.

3.1. Că banii ar fi fost cheltuiţi netransparent şi discreţionar. USR a făcut publice la mijlocul campaniei electorale veniturile şi cheltuielile, precum şi structura cheltuielilor, urmând ca bilanţul complet să fie făcut public după finalizarea şi depunerea actelor la AEP de către mandatarii financiari.

Dovada faptului că banii au fost cheltuiţi chibzuit este suma de 50.000 de lei plătită pentru sondajul de opinie comandat, ceea ce reprezintă aproximativ 2% din cheltuielile totale.

Cele mai mari cheltuieli din campanie au fost pentru infrastructură (corturi, pliante, servicii poştale, producţie, distribuţie).

Sergiu Moroianu susţine că au fost plătite aşa zise servicii de consultanţă, ceea ce este fals. Pentru toate contractele există dovada prestării serviciilor şi toate cheltuielile au la bază chitanţe şi facturi care vor fi depuse la AEP.

3.2. Că Matei Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă. Matei Păun a activat voluntar şi nu urmează să fie remunerat nici pentru campania de la locale, nici pentru cea recentă de la parlamentare. El nu a fost plătit niciodată de către USB sau USR, fapt ce poate dovedit prin documentele depuse conform legii la AEP.

4. Invitaţiile media au venit cu precădere pentru candidaţii pentru Parlament, USR promovându-i pe aceştia. Clotilde Armand, care nu fost candidat la Parlamentare, a fost prezentă în mass-media în timpul campaniei electorale. De altfel, Clotilde Armand a fost prezentă la acţiunile filialelor locale, inclusiv la cele care implicau apariţii media.

5. În opoziţie cu afirmaţia lui Sergiu Moroianu, Clotilde Armand a fost cea care l-a cooptat şi propus pe Matei Păun în echipa de campanie, în luna februarie 2016

6. În ceea ce priveşte rezultatul alegerilor de la Bucureşti, la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, USR a obţinut cu 35.000 mai multe voturi decât la alegerile locale din 5 iunie 2016", scriu reprezentanţii USR.

Reamintim că în data de 14 decembrie, chiar în ziua în care delegaţia USR - din care Clotilde Armand nu a făcut parte, în locul ei Biroul Naţional preferând-o pe Roxana Wring - participa la consultările de la Cotroceni convocate de preşedintele Iohannis, matematicianul Sergiu Moroianu a lansat o serie de acuzaţii grave la adresa şefului de campanie Matei Păun, pe care l-a acuzat că a afectat grav şansele de succes ale formaţiunii la alegerile parlamentare, asociind inclusiv imaginea partidului cu miliardarul George Soros şi cu "activiştii LGBT", precum şi la adresa Roxanei Wring, despre care a susţinut că este "o apropiată de ONG-urile din reţeaua Soros."

În acelaşi timp, Sergiu Moroianu a mai susţinut că şeful de campanie al USR (pe care soţia sa l-a adus, potrivit USR, în echipa de campanie) a izolat-o pe Clotilde Armand, persoana nr. 2 din partid, şi a cheltuit în mod discreţionar şi netransparent banii formaţiunii, motiv pentru care cere explicaţii Biroului Naţional.

În replică, liderul partidului Nicuşor Dan s-a declarat "mâhnit şi uluit" că Sergiu Moroianu lansează în spaţiul public "afirmaţii mincinoase, multe dintre ele similare cu ale duşmanilor politici ai USR" iar Clotilde Armand a intervenit şi ea pentru a calma apele şi a-i asigura pe susţinătorii formaţiunii că USR va rămâne unit, iar orgoliile şi nemulţumirile vor fi puse de o parte.

"Avem aşteptări foarte mari faţă de Uniunea Salvaţi România, partidul nostru. Aşteptări de transparenţă, de democraţie. Totuşi, am reuşit foarte mult împreună, ar trebui să fim mândri de ce am făcut. E adevărat că a fost o campanie dificilă. Am crescut foarte mult, am fost nevoiţi să îi integrăm pe oamenii respectivi - mii de oameni care au venit către noi. Echipa de campanie a fost nevoită să ia nişte decizii rapide şi nu neapărat într-un mod extrem de democratic, cum am fi vrut", a declarat Clotilde Armand.