Nicuşor Dan anunţă că a promulgat primul pachet "Bolojan". Urmează pachetul 2 care loveşte în bugetarii de lux

Nicuşor Dan şi Ilie Bolojan (PNL)
Andrei Pricopie
25.07.2025

Preşedintele Nicuşor Dan a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă după participarea la Summitul Industriaşilor de la Salzburg, că a promulgat primul pachet "Bolojan" de măsuri fiscal-bugetare, iar cel de-al doilea pachet urmează să fie adoptat la începutul lunii august, când premierul urmează să îşi asume răspunderea pe el în Parlament.

Jurnalist: Despre situaţia din ţară voiam să vă întreb. Dacă aţi fost informat de premier sau de alte instituţii că situaţia economică este mai gravă decât se precizează în momentul de faţă, sunt şi voci din mediul economic-financiar care spun că, de fapt, situaţia economică a României este mult mai gravă şi, cu toate măsurile pe care le va lua Guvernul, nu vom reuşi să ne încadrăm în acea ţintă de deficit de 7,5%. Dacă ştiţi şi dumneavoastră că aşa este, că e o situaţie mai gravă decât...

Nicuşor Dan: Trebuie să transmitem un mesaj de calm faţă de partenerii noştri, în special faţă de pieţele financiare, şi cel mai bun lucru este că am avut o evaluare de la Standard & Poor's care a confirmat nivelul la care noi ne aflăm. O să vedem cifrele la sfârşitul anului. În orice caz, pieţele au apreciat voinţa statului român de a reduce deficitul şi direcţia pe care o are.

Jurnalist: Dar măsurile pe care le ia Guvernul sunt suficiente?

Nicuşor Dan: Tot timpul, ca să avem răspunsul la întrebarea asta, trebuie să ne uităm la un observator extern. Şi observatorul extern cel mai calificat e o agenţie de rating.

Jurnalist: Tot legat de aceste măsuri ale Guvernului, puteţi comenta, această amânare a celui de-al doilea pachet fiscal-bugetar putea fi evitată? Şi puteţi comenta disensiunile în Coaliţie legate de acest al doilea pachet fiscal-bugetar?

Nicuşor Dan: Tocmai ce am semnat primul pachet şi, după cum ştiţi, este unul consistent, sunt 30 de pagini, 40 de pagini, şi tot timpul când ai de făcut un pachet de acest gen apar probleme tehnice. La început de august, o să avem o asumare a Guvernului în Parlament. Bineînţeles că atunci când iei măsuri care, după ani de zile în care România a cheltuit mai mult decât îşi permitea, când iei măsuri care reduc aceste cheltuieli, e dificil contactul dintre politicieni şi populaţie, şi din cauza asta apar tensiuni în Coaliţie. Eu ce vreau să spun în momentul ăsta, că este remarcabil că partidele pro-occidentale din România şi-au asumat asta. Cel mai simplu pentru fiecare dintre ele ar fi fost să stea în opoziţie.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, ce şanse mai sunt să ne încadrăm în ţinta de deficit bugetar de 7,5% pe care dumneavoastră aţi apreciat-o ca fiind realistă, în condiţiile în care iată apar amânări în implementarea acestor reforme? Vedem ce se întâmplă cu pachetul 2.

Nicuşor Dan: Da, aşa acum am spus, pachetul 2 trebuia să fie în sfârşit de iulie şi o să fie început de august, nu sunt chestiuni care să fie dramatice. Deci să ne păstrăm calmul şi optimismul că mergem în direcţia potrivită fiscal.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, aţi discutat cu premierul Ilie Bolojan sau cu vicepremierul Tanczos Barna, care se ocupă de pachetul al treilea, în ceea ce priveşte îndeplinirea jalonului din PNRR pe pensiile speciale, astfel încât să fie găsită o formulă ca sistemul să nu rămână fără magistraţi?

Nicuşor Dan: Am avut o discuţie cu premierul în această săptămână, pe Pachetul 2. Pachetul 2 are, după cum ştiţi, mai multe componente. Mi-a transmis că, pe partea de pensii ale magistraţilor, o să-mi trimită la începutul săptămânii viitoare proiectul, pentru a avea discuţii cu toţi actorii, inclusiv cu organizaţiile reprezentative ale magistraţilor, astfel încât să nu mai fim în situaţia în care am fost, să dăm nişte legi care să fie declarate neconstituţionale, deci să fie predictibil. Şi mesajul pe care l-am transmis la conferinţa de presă de acum 10 zile, sau când a fost, l-am reconfirmat în discuţia cu Prim-ministrul. O să rămână norma tranzitorie din legea actual, care spune că magistraţii care au îndeplinit deja condiţiile de pensionare pot accesa condiţiile de pensionare pe legea veche. Deci nu trebuie să se preseze acum să iasă din sistem, pentru că vor găsi aceleaşi condiţii pe care le găsesc azi în momentul în care eventual vor decide să se pensioneze.

Jurnalist: Şi referitor la coaliţia de guvernare, am văzut în spaţiul public declaraţii ale liderilor Partidului Social-Democrat. Aici, în sală, aţi avut un mesaj că lucrurile s-au calmat în România. Totuşi există aceste declaraţii, că nu se ţine cont în coaliţia de guvernare de ceea ce spune Partidul Social-Democrat. Este sustenabilă această coaliţie? Se rupe Coaliţia, având în vedere că există un congres al Partidului Social-Democrat care urmează să vină în curând?

Nicuşor Dan: Eu sunt foarte optimist. Dacă acum suntem în Austria, săptămâna trecută am fost în Germania, şi aici au fost coaliţii de trei partide care au avut dificultăţi. Tot timpul e greu într-o coaliţie, mai ales când publicurile fiecăruia dintre partide au aşteptări diferite, în special când avem partide de stânga, partide de dreaptă. Dar, pentru moment, această coaliţie ţine. Asta este evaluarea mea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor