Nicu Popescu şi Ramona Mănescu au vizitat şantierul de construcţii al gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău

Nicu Popescu şi Ramona Mănescu vizitează şantierul de construcţii al gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău (mfa.gov.md)
Ştefan Sârbu
10.10.2019

Stadiul de realizare a proiectelor prioritare în domeniul energetic, telecomunicaţiilor, finanţelor publice, a protecţiei mediului precum şi a negocierilor privind reducerea tarifelor de roaming au fost principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu cu omologul său din România, Ramona Mănescu, aflată într-o vizită în Republica Moldova.

Aceştia au efectuat o vizită pe şantierul de construcţii a branşamentului Ungheni-Chişinău al gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău unde au discutat cu oficialii companiei responsabile de construcţie despre detaliile tehnice ale acestui proces şi termenii preconizaţi de finisare a construcţiei.

„Cu cât mai curând vom avea funcţională această rută alternativă, cu atât mai devreme autorităţile de la Chişinău vor putea avansa semnificativ în ceea ce ţine de îmbunătăţirea nu doar a securităţii energetice, dar şi a securităţii naţionale a Republicii Moldova”, a declarat ministrul Popescu.

Ramona Mănescu a reiterat hotărârea fermă a României de a sprijini şi în continuare eforturile autorităţilor de la Chişinău în respectarea angajamentului clar pentru parcursul european şi consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Angajamentul pentru finalizarea gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău a fost inclus şi în Foaia de parcurs, semnată miercuri la Chişinău de cei doi oficiali, care vizează cooperarea în mai multe domenii de interes comun. Subiectul este unul sensibil la Chişinău în condiţiile în care ţara ar putea rămâne fără gaze chiar în noaptea de revelion, când expiră contractul de tranzit a gazului rusesc prin Ucraina, Kievul anunţând categoric, pe fonul războiului din Donbas, că nu va mai permite ca gazul rusesc să tranziteze Ucraina după 1 ianuarie 2020.

Miniştrii au mai agreat necesitatea concentrării unor eforturi suplimentare pentru depăşirea impasului în implementarea proiectelor în domeniul protecţiei mediului, finanţelor publice şi cooperării transfrontaliere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor