Nicolae Timofti laudă activitatea Ministerului de Externe
alte articole
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a dat un interviu pentru publicaţia online Cronica Română, în care se precizează că activitatea Ministerului de Externe de la Chişinău este la un nivel înalt, iar aceasta este cea mai eficientă structură guvernamentală.
În cadrul interviului, Timofti a declarat că relaţia cu Uniunea Europeană primează, iar „Ministerul nostru de Externe este perceput aici, la Chişinău, drept cea mai eficientă structură guvernamentală care a reuşit să stabilească în ultimii 3 ani relaţii prieteneşti cu structurile europene şi cu multe dintre statele membre ale UE. ”.
Totodată, preşedintele a ţinut să precizeze că are o colaborare excelentă cu ministrul Leancă şi cu adjuncţii săi, Natalia Ghermăn şi Andrei Popov – „ diplomaţi care fac mult bine Republicii Moldova. În toate vizitele mele peste hotare i-am avut alături pe câte unul dintre ei şi am putut să le urmăresc prestaţia şi să le apreciez competenţa. Acum e important să menţinem ritmul foarte ridicat pe care ni l-am impus”.
Timofti a menţionat că dorinţa sa a fost să se convingă că Republica Moldova şi-a îmbunătăţit relaţiile cu vecinii. Aşa se explică vizitele pe care le-a întreprins în ultimele două luni la Bucureşti, Kiev, Moscova şi Istanbul. ”Peste tot am întâlnit numai prieteni”, a precizat preşedintele.
În acelaşi interviu, şeful statului s-a referit şi la regiunea transnistreană, care a precizat: ”Noi suntem dispuşi să acordăm regiunii transnistrene o autonomie largă, pornind de la principiul de suveranitate al Republicii Moldova. Pentru noi este important ca statul să rămână integru şi funcţional, ca Republica Moldova să rămână o ţară democratică şi să-şi păstreze cursul de integrare europeană, deoarece pentru noi valorile europene sunt importante.”
Mai mult, Timofti a declarat că poziţia Republicii Moldova rămâne neschimbată: ”Federaţia Rusă trebuie să îşi retragă trupele şi armamentul, în conformitate cu angajamentele pe care şi le-a asumat pe plan internaţional, începând de la summit-ul OSCE de la Istanbul, din 1999… indiferent de modul în care decurg negocierile în formatul 5 2.”