Nicolae Timofti laudă activitatea Ministerului de Externe

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
23.07.2012

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a dat un interviu pentru publicaţia online Cronica Română, în care se precizează că activitatea Ministerului de Externe de la Chişinău este la un nivel înalt, iar aceasta este cea mai eficientă structură guvernamentală.

În cadrul interviului, Timofti a declarat că relaţia cu Uniunea Europeană primează, iar „Ministerul nostru de Externe este perceput aici, la Chişinău, drept cea mai eficientă structură guvernamentală care a reuşit să stabilească în ultimii 3 ani relaţii prieteneşti cu structurile europene şi cu multe dintre statele membre ale UE. ”.

Totodată, preşedintele a ţinut să precizeze că are o colaborare excelentă cu ministrul Leancă şi cu adjuncţii săi, Natalia Ghermăn şi Andrei Popov – „ diplomaţi care fac mult bine Republicii Moldova. În toate vizitele mele peste hotare i-am avut alături pe câte unul dintre ei şi am putut să le urmăresc pres­taţia şi să le apreciez competenţa. Acum e important să menţinem ritmul foarte ridicat pe care ni l-am impus”.

Timofti a menţionat că dorinţa sa a fost să se convingă că Republica Moldova şi-a îmbunătăţit relaţiile cu vecinii. Aşa se explică vizitele pe care le-a întreprins în ultimele două luni la Bucureşti, Kiev, Moscova şi Istanbul. ”Peste tot am întâlnit numai prieteni”, a precizat preşedintele.

În acelaşi interviu, şeful statului s-a referit şi la regiunea transnistreană, care a precizat: ”Noi suntem dispuşi să acordăm regiunii transnistrene o autonomie largă, pornind de la principiul de suveranitate al Republicii Moldova. Pentru noi este important ca sta­tul să rămână integru şi func­ţional, ca Republica Mol­do­va să rămână o ţară democratică şi să-şi păstreze cursul de integrare europeană, deoarece pen­tru noi valorile europene sunt im­portante.”

Mai mult, Timofti a declarat că poziţia Republicii Moldova rămâne neschimbată: ”Federaţia Rusă trebuie să îşi retragă trupele şi armamentul, în conformitate cu angajamentele pe care şi le-a asumat pe plan internaţional, începând de la summit-ul OSCE de la Istanbul, din 1999… indiferent de modul în care decurg negocierile în formatul 5 2.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor