Direcţiile prioritare ale politicii externe ale Chişinăului

Moldova tinde către eurointegrare, dar va dezvolta şi cu România proiecte economice şi culturale de mare anvergură, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
(photos.com)
Ana Chitoroagă
23.07.2012

Moldova tinde către eurointegrare, dar va dezvolta şi cu România proiecte economice şi culturale de mare anvergură, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Preşedintele Moldovei a mai afirmat că direcţiile prioritare ale politicii externe ale Moldovei sunt Uniunea Euro­pea­nă, România, ţările baltice, Polonia şi Germania.

În contextul celor expuse, Nicolae Timofti a menţionat:"Avem capacitatea ca, împreună cu partenerii noştri de la Bucu­reşti, să dezvoltăm într-un viitor apropiat proiecte economice şi culturale de mare anvergură. Avem multe interese comune şi, ce e cel mai important, pe cele do­uă maluri ale Prutului avem ce­tă­ţeni care doresc să lucreze împreună".

"Relaţia cu Uniunea Europeană primează, inclusiv cu statele europene care ne spriji­nă în eforturile noastre de a ne reforma instituţiile. România, şi alte state ne-au fost alături în ultimii ani şi vă asigur că acest sprijin este foarte apreciat la Chi­şinău", a mai punctat şeful statului.

Totodată, şeful statului a spus că se vor evita orice fel de tensiuni în relaţiile cu Federaţia Rusă, care este un stat important în regiune.

”Sunt ferm convins că ce­tă­ţenii ruşi şi moldoveni aşteaptă de la politici­eni să construiască poduri, nu să restricţioneze accesul pe ele. În toate discuţiile pe care le-am purtat cu oficialii ruşi, am propus să găsim liante care ne unesc, şi ele există, numai trebuie văzute şi folosite", a mai declarat Nicolae Timofti.

Mai mult, primul om în stat a explicat: ”sunt li­niş­tit şi mă pot concentra pe lu­cru­rile pe care trebuie să le fac de aici îna­inte. Raţiunea manda­tului meu de preşedinte este asi­gurarea în Repu­blica Moldova a supremaţiei le­gii şi edificarea unui stat de drept".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor