Nicolae Timofti îşi doreşte să rămână un om al legii şi preşedinte pentru toţi cetăţenii ţării

Preşedintele ales al Moldovei, Nicolae Timofti, vorbind mulţimii din Chişinău, 16 martie 2012 (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
24.03.2012

Preşedintele ales al R. Moldova, Nicolae Timofti, a declarat, într-un interviu, publicat, miercuri, în ziarul „Timpul”, că doreşte să rămână om al legii şi să fie preşedinte pentru toţi cetăţenii ţării.

El şi-a exprimat speranţa că Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) care la propus la funcţia de şef de stat va rămâne unită pentru a realiza, toţi împreună, programul de guvernare în interesele poporului.

Timofti a declarat că nu vrea să împartă cetăţenii după criterii politice, etnice, religioase sau de altă natură, ci doreşte ca ei să se mândrească cu faptul că sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, indiferent de faptul dacă sunt ucraineni, ruşi, români. El a subliniat că Moldova are nevoie de o idee naţională care să unească întreaga societate şi o asemenea idee ar putea fi integrarea europeană şi Moldova trebuie să meargă pe această cale, pentru care nu există alternativă.

Nicolae Timofti s-a declarat convins că situaţia se va schimba în bine, dacă guvernarea îşi va realiza programul. Eu am venit nu din politică şi nu din business, nu am interese ascunse. Am venit ca să ajut ţara să depăşească criza politică, a subliniat el.

Întrebat cine trebuie să fie prima persoană în stat – preşedintele sau prim-ministrul, el a opinat că fiecare trebuie să fie la locul lui; Guvernul trebuie să-şi îndeplinească programul, Parlamentul – să adopte legi, iar preşedintele – să menţină echilibrul în societate. Nu am un alt interes decât să lucrez pentru popor, a accentuat Timofti.

Eu am venit nu din politică şi nu din business, nu am interese ascunse. Am venit ca să ajut ţara să depăşească criza politică.

Referindu-se la foştii şefi de stat, Nicolae Timofti a spus că fiecare are meritele lui, dar a refuzat să le aprecieze. Întrebat despre meritele lui Vladimir Voronin, Timofti a răspuns că ar dori să se întâlnească şi să discute cu el, deşi ultimul nu îl recunoaşte pe preşedintele ales.

În alt context, Timofti a apreciat că abuzurile în sistemul judecătoresc au început după anul 2001, până atunci a fost iniţiată reforma şi s-au adoptat legi bune, iar Moldova a pierdut doar câteva dosare la CEDO. După venirea la putere a PCRM însă, Voronin a demis judecătorii, înlocuindu-i cu persoane docile, astfel că în 2001 s-a produs o „antireformă” în justiţie şi acum trebuie să se revină la normalitate informează infotag.

Exprimându-şi poziţia vizavi de statalitatea Republicii Moldova şi unirea cu România, Nicolae Timofti a declarat că „trebuie respectată Constituţia”, şi că nici Legea Supremă, nici programul de guvernare proeuropean al actualei puteri nu prevede unirea. Dar viitorul acestei ţări aparţine generaţiilor viitoare, a mai opinat Nicolae Timofti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor