Nicolae Timofti: ”cineva este interesat de destabilizarea situaţiei din Moldova”
alte articole
Preşedintele Nicolae Timofti consideră că cineva este interesat de destabilizarea situaţiei din Moldova. Şeful statului a declarat despre acest lucru, luni, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate. "Ajung la concluzia că cineva vrea destabilizarea situaţiei din Republica Moldova. Noi deja avem experianţă că atunci când ţara noastră obţine un anumit progres în ceea ce priveşte integrarea în Uniunea Europeană, imediat apar tensiuni", a remarcat Timofti.
El nu a spus pe cine are în vedere ci doar a remarcat că "există forţe care vor un nou conflict pe Nistru", transmite ”Infotag”. Potrivit şefului statului, "provocările vin din partea Transnistriei şi din partea celor care susţin structurile ilegale".
Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, el a declarat că această problemă a fost abordată în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate. "Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov m-a informat despre situaţia creată cât şi despre măsurile întreprinse. Problema se află sub controlul autorităţilor şi nu vom admite niciun fel de provocări. Măsurile care pot fi întreprinse în acest sens depind nu doar de preşedintele şi Parlamentul Republicii Moldova dar şi de alte state", a declarat Nicolae Timofti.
El a remarcat că organizaţiile internaţionale, precum şi partenerii Republicii Moldova din alte state cunosc despre problemele existente. "M-am convins de acest lucru în cadrul summit-ului şefilor de state din Europa Centrală şi de Est. În special, am vorbit cu preşedintele Ucrainei, Victor Ianukovici despre decizia Transnistriei de a aproba graniţele republicii nerecunoscute. El este la curent cu aceste evenimente. El i-a solicitat ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kojara şi-şi expună poziţia oficială în legătură cu această situaţie", a subliniat şeful statului.
Potrivit lui, actul normativ adoptat de pretinsele autorităţi transnistrene cu privire la aşa numita frontieră de stat "poartă un caracter provocator". "Personal, nu voi recunoaşte această frontieră", a spus Timofti.
La rândul său, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Balan a declarat că legea adoptată la Tiraspol "este o provocare şi o ameninţare la adresa securităţii naţionale a statului". "SIS dispune de pârghii necesare pentru a monitoriza această situaţie, pentru a informa conducerea statului şi a asigura securitatea ţării", a spus el.