Vlad Filat: Republica Moldova a finalizat astăzi negocierile Acordului de Asociere cu UE

Vlad Filat (JOHN THYS / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
18.03.2013

Republica Moldova a finalizat astăzi negocierile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Anunţul a fost făcut de premierul în exerciţiu, Vlad Filat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Aeroport, informează jurnalul.md.

„Sunt în situaţia în care să vă comunic rezultatele. În ceea ce ţine de Acordul de Asociere putem spune că negocierile în cadrul rundelor a fost finalizat. Urmează în cadrul convorbirilor telefonice şi videoconferinţelor să fie ajustat la nivel de terminologie şi aspecte juridice acest text. Runda a fost una productivă. În mare parte ne-am atins obiectivele. În ceea ce priveşte Acordul de liber schimb, urmează ca pe 26 martie să fie organizată o videoconferinţă, iar la Consiliul de cooperare RM-UE din iunie să fie finalizate aceste negocieri. Urmează să ducem la bun sfârşit negocierile pe dimensiunea agricolă şi un şir de aspecte juridice”, a declarat Vlad Filat.

Tot astăzi experţii europeni şi-au încheiat misiunea de evaluarea privind nivelul de implementare a celei de-a doua faze a Planului de acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize.

„Evaluarea a fost efectuată pe patru blocuri tematice: securitatea documentelor; managementul frontierelor, managementul migraţiei şi azil; implementarea legislaţiei în domeniul ocrotirii normelor de drept, prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane, prevenirea şi combaterea corupţiei, prevenirea şi combaterea spălării banilor; relaţii externe. Concluziile acestei misiuni sunt pozitive. Urmează ca în data de 26 martie să fie prezentată evaluarea la Comisia Europeană şi să fie finalizat acest proces în iunie la Consiliul de cooperare RM-UE”, a precizat Vlad Filat.

Premierul a participat la Bruxelles la Summit-ul Partidului Popular European (PPE), în cadrul căruia a prezentat situaţia politică din Republica Moldova.

„Am solicitat partenerilor europeni ca, necătând la criza politică de la noi, să continue să ofere sprijin Republicii Moldova, pentru ca procesul de integrare europeană să fie implementat în continuare. Am avut posibilitatea să comunic atât cu preşedintele Consiliului European, cu preşedintele Comisiei Europene, cu cancelarul german Angela Merkel, cu preşedintele României, Traian Băsescu, şi cu alţi oficiali de rang înalt. Am primit confirmarea că Republica Moldova are prieteni sinceri, iar această prietenie este manifestată şi atunci când cunoaştem dificultăţi. Mesajul transmis de ei este să facem tot ce este necesar ca să asigurăm în continuare o guvernare democratică”, a declarat Vlad Filat.

Premierul a mai anunţat că în acest an Republica Moldova va primi suplimentar de la Uniunea Europeană o sumă de 20 de milioane de euro pentru domeniul sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor