Nezavisimaia Gazeta: "Moldova fuge de Rusia în România"
Mai multe ziare din Rusia tratează luni pe larg situaţia din Republica Moldova, fără să amintească neapărat de vizita preşedintelui interimar, Marian Lupu, la Moscova, iar Nezavisimaia Gazeta scrie că "Moldova fuge de Rusia în România", relatează Publika TV.
Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a plecat duminică după-amiază la Moscova, în prima sa deplasare externă de la obţinerea acestei funcţii care l-a adus automat în fruntea statului până la alegerea unui nou preşedinte. Marian Lupu a fost invitat în Federaţia Rusă de preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Boris Grîzlov. Cei doi oficiali vor discuta despre perspectivele activităţii Comisiei interparlamentare a celor două state.
Lupu a declarat că a doua sa vizită oficială o va face la Bruxelles, unde se va întâlni cu oficialităţi europene.
În schimb, potrivit UNIMEDIA, premierul Vlad Filat a anunţat că se va duce mai întâi la Bruxelles, apoi la Moscova.
Nezavisimaia Gazeta afirmă că "Moldova fuge de Rusia în România". După ce la sfârşitul anului trecut a primit încă un mandat pentru guvernarea Republicii Moldova în următorii patru ani, Alianţa pentru Integrare Europeană a confirmat speranţele Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii. Viteza cu care Chişinăul se îndreaptă spre Uniunea Europeană este surprinzătoare chiar şi pentru politicienii occidentali cu experienţă, scrie Nezavisimaia Gazeta.
În timp ce Bruxellesul evaluează eforturile şi şansele Republicii Moldova, politica Bucureştiului se îndreaptă spre apropierea reală de Chişinău. Autorul articolului reaminteşte că în precedenţii opt ani, autorităţile moldovene nu agreau statul vecin care, susţine publicaţia rusă, citată de UNIMEDIA, "pleda pentru intrarea Moldovei în România Mare".
În acest context, este interesantă abordarea Federaţiei Ruse, atrage atenţia gazeta rusească. Într-o conferinţă de presă, ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzimin, a sugerat Republicii Moldova să urmeze exemplul Ucrainei şi să încerce să facă anumite concesii politice pentru Rusia, dacă doreşte reduceri speciale la preţul gazului.
Şi alte ziare din Rusia tratează luni subiectul Republica Moldova, preluând declaraţii ale lui Marian Lupu privind evoluţia evenimentelor politice interne sau relaţiile externe.
Komsomolskaia Pravda îl citează pe Marian Lupu care se arată convins că blocajul politic din Moldova va fi depăşit în 2011. Cotidianul moscovit remarcă, de asemenea, disponibilitatea autorităţilor de la Chişinău de a dezvolta o relaţie de parteneriat strategic cu fiecare ţară în parte. "Colaborarea în cadrul CSI oferă şi în continuare posibilităţi de dezvoltare a dialogului politic şi pentru a evalua avantajele în domeniul liberei circulaţii sau a comerţului", a spus Marian Lupu. Komsomolskaia Pravda mai scrie că, potrivit lui Lupu, Moldova va depune eforturi pentru dezvoltarea relaţiilor cu Rusia şi Ucraina în vederea reglementării conflictului transnistrean.
La fel, într-o notă ce apare pe pe site-ul partidului "Spravedlivaia Rossia", reprezentat în Duma de Stat, se arată că PCRM blochează negocierile privind alegerea unui nou şef al statului în Moldova, relatează Publika TV. Spre deosebire de comunişti, "liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a confirmat că este dispus să poarte tratative cu toate forţele politice care vor accepta principiile şi valorile democratice, adică vor acţiona raţional", scriu autorii articolului.
Prim-ministrul Vlad Filat a anunţat luni că ar putea întreprinde o vizită la Moscova în luna martie, în cadrul căreia se va întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin. Agenda discuţiilor urmează a fi una plină, axată pe domenii prioritare, precizat Filat.
Pe de altă parte, începutul primăverii ar putea fi marcat şi de vizita unor oficiali europeni la Chişinău. Filat a menţionat că, după ce a adresat invitaţii mai multor înalţi politicieni din ţările europene, aceştia ar putea veni în Moldova începând cu luna martie. Va fi o lună foarte plină pe plan extern", a spus premierul.
Peste două zile, Filat va merge în vizită la Bruxelles, într-o prefaţarea a Comitetului de Cooperare UE-RM, care va avea loc la 5 mai, la Luxemburg. "Vom avea discuţi detaliate, de perspectivă. Trebuie să fim pregătiţi pentru Comitetul de Cooperare UE-RM, urmează să luăm decizii importante, cum ar fi liberalizarea transportului aerian, trecerea la faza doi în implementarea planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize şi solicitarea unei asistenţe macrofinanciare din partea Uniunii Europene pentru anul 2012, a explicat premierul.