Netanyahu refuză să participe la conferinţa de pace israeliano-palestiniană din Paris

Peste 70 de ţări vor participa la o conferinţă în Paris în acest weekend cu scopul relansării procesului de pace israeliano-palestinian, dar premierul Benjamin Netanyahu nu va fi prezent.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Conferinţa, condusă de preşedintele francez Francois Hollande, urmăreşte să asigure suportul comunităţii internaţionale pentru soluţia cu două state, dar Netanyahu a declarat că Israelul nu va juca un rol, susţinând că discuţiile sunt “aranjate”.

Premierul israelian, 67 de ani, rămâne inflexibil, susţinând că doreşte doar discuţii bilaterale. Totuşi, palestinienii au acceptat abordarea multilaterală, declarând că anii de negocieri nu au pus capăt ocupaţiei israeliene în Cisiordania.

„Este o conferinţă aranjată, aranjată de palestinieni sub auspiciile francezilor pentru a adopta poziţii anti-Israel adiţionale”, a continuat Netanyahu, conform AFP.

„Această [conferinţă] împinge procesul de pace înapoi. [Conferinţa] nu ne va obliga. Este o relicvă a trecutului. Este ultima răsuflare a trecutului înainte să se instaleze viitorul.”

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a salutat iniţiativa şi se va întâlni luni cu Hollande pentru a fi informat în legătură cu rezultatul procedurilor.

Eforturile de pace israeliano-palestiniene s-au aflat într-un impas de când o iniţiativă condusă de SUA s-a prăbuşit în aprilie 2014.

Conferinţa are loc în contextul unei rezoluţii adoptate de Consiliul de Securitate al ONU în 23 decembrie 2016 care cere Israelului să pună capăt construirii de colonii în teritoriul palestinian.

Adoptând o poziţie neobişnuită, SUA a refuzat să îşi folosească dreptul de veto şi s-a abţinut de la votarea rezoluţiei, permiţând adoptarea acesteia cu 14 la 0.

În timpul votului asupra rezoluţiei, ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power, a declarat că poziţia Americii reflectă „realităţile de la faţa locului” – şi anume, numărul de colonii israeliene ilegale a crescut rapid şi ele reprezintă un obstacol în calea realizării păcii.

În 2016, în Ierusalimul de Est au fost aprobate 1.506 permise de construire, comparativ cu 395 în 2015 sau 775 în 2014.

Ca răspuns la comentariile premierului Netanyahu, Nabil Abu Rdeneh, un consilier al lui Abbas, a declarat pentru Al Jazeera că comunitatea internaţională trebuie „să sublinieze guvernului israelian faptul că prin respingerea rezoluţiilor internaţionale nu va fi generată mai multă stabilitate în regiune”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe