Netanyahu opreşte cooperarea civilă cu palestinienii

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Sebastian Scheiner-Pool / Getty Images)

Premierul israelian Bejamin Netanyahu a ordonat oprirea tuturor contactelor de nivel înalt cu palestininii în toate domeniile cu excepţia securităţii. Singurul căruia i se mai permite să aibă contact este negociatorul israelian al procesului de pace, au anunţat, miercuri, oficialii de la Ierusalim.

”Încălcările grave ale responsabilităţilor asumate de palestinieni în cadrul negocierilor de pace” au provocat acest răspuns, au acuzat oficialii israelieni.

Palestina a înaintat săptămâna trecută la Organizaţia Naţiunilor Unite 15 convenţii internaţionale pe tema ocupării şi a războiului, acţiune provocată de refuzul Israelului de a elibera, după opt luni de promisiuni în acest sen, ostatecii palestinieni reţinuţi.

Secretarul de stat american, John Kerry, a explicat, marţi, că motivul imediat al crizei iscate dintre cele două ţări este decizia Israelului cu privire la construirea unui număr de 700 de reşedinţe noi pe teritoriul Ierusalimului de Est.

În urma acestei decizii, membrii cabinetului israelian, directorii generali ai ministerelor cât şi ceilalţi oficiali, nu vor mai putea comunica în mod oficial cu omologii lor palestinieni.

Oficialii israelieni şi cei palestinieni au cooperat timp de mulţi ani în domenii precum: cel civil, al mediului înconjurător sau al apei şi al energiei.