Netanyahu, despre atacul israelian asupra taberei de civili strămutaţi de la Rafah: S-a făcut o greşeală tragică

Benjamin Netanyahu (Sean Gallup/Getty Images *)
Redacţia
28.05.2024

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat luni că s-a făcut o „greşeală tragică” în cazul loviturii israeliene asupra oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza, în care cel puţin 45 de persoane au murit după ce o tabără care adăpostea palestinieni strămutaţi a fost incendiată, relatează AP News.

Lovitura s-a adăugat criticilor internaţionale tot mai mari cu care se confruntă Israelul în războiul său cu Hamas, chiar şi cei mai apropiaţi aliaţi ai săi exprimându-şi indignarea faţă de moartea civililor. Israelul insistă că respectă dreptul internaţional, chiar dacă se confruntă cu procese în cele mai importante instanţe din lume, una dintre acestea cerându-i săptămâna trecută să oprească ofensiva din Rafah.

Netanyahu nu a dat detalii despre eroare. Iniţial, armata israeliană a declarat că a efectuat un atac aerian precis asupra unui complex Hamas, ucigând doi militanţi de rang înalt. Pe măsură ce au ieşit la iveală detalii despre atac, armata a declarat că a deschis o anchetă privind moartea civililor.

Atacul de duminică seară, care părea a fi unul dintre cele mai mortale din război, a contribuit la creşterea numărului total al morţilor palestinieni în război la peste 36.000, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, care nu face distincţie între combatanţi şi necombatanţi în numărătoarea sa.

„În ciuda eforturilor noastre maxime de a nu face rău civililor nevinovaţi, noaptea trecută a avut loc o greşeală tragică. Investigăm incidentul şi vom obţine o concluzie, pentru ca aceasta este politica noastră”, a declarat luni Netanyahu, într-un discurs în faţa parlamentului israelian.

Mohammed Abuassa, care s-a grăbit să ajungă la locul incidentului din cartierul Tel al-Sultan, situat în nord-vestul ţării, a declarat că salvatorii „au scos oameni care se aflau într-o stare deplorabilă”.

„Am scos copii care erau în bucăţi. Am scos oameni tineri şi bătrâni. Focul din tabără era ireal", a spus el.

Cel puţin 45 de persoane au fost ucise, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza şi serviciului de salvare al Semilunii Roşii palestiniene. Ministerul a precizat că printre morţi se numără cel puţin 12 femei, opt copii şi trei adulţi mai în vârstă, iar alte trei cadavre au fost arse astfel că erau imposibil de identificat.

Într-o evoluţie separată, armata egipteană a declarat că unul dintre soldaţii săi a fost împuşcat mortal în timpul unui schimb de focuri în zona Rafah, fără a da mai multe detalii. Israelul a declarat că este în contact cu autorităţile egiptene, iar ambele părţi au declarat că fac investigaţii.

O anchetă iniţială a constatat că soldatul a răspuns la un schimb de focuri între forţele israeliene şi militanţii palestinieni, a raportat televiziunea egipteană de stat Qahera TV. Egiptul a avertizat că incursiunea Israelului în Rafah ar putea ameninţa tratatul de pace vechi de zeci de ani dintre cele două ţări.

Rafah, cel mai sudic oraş din Gaza, situat la graniţa cu Egiptul, a găzduit peste un milion de persoane - aproximativ jumătate din populaţia din Gaza - strămutate din alte zone. Cei mai mulţi au fugit din nou de când Israelul a lansat ceea ce a numit o incursiune limitată în această zonă la începutul acestei luni. Sute de mii de persoane sunt înghesuite în tabere de corturi sordide din oraş şi din jurul acestuia.

În altă parte în Rafah, directorul spitalului Kuwait, unul dintre ultimele centre medicale funcţionale din oraş, a declarat că acesta se închide şi că membrii personalului se mută într-un spital de campanie. Dr. Suhaib al-Hamas a declarat că decizia a fost luată după ce o lovitură a ucis luni doi lucrători medicali la intrarea în spital.

Netanyahu susţine că Israelul trebuie să distrugă ultimele batalioane ale Hamas rămase în Rafah. Gruparea militantă a lansat duminică o ploaie de rachete din oraş spre centrul puternic populat al Israelului, declanşând sirenele de raid aerian, dar fără a provoca răniţi.

Lovitura asupra Rafah a adus un nou val de condamnări, chiar şi din partea celor mai puternici susţinători ai Israelului.

Consiliul Naţional de Securitate al SUA a punctat într-o declaraţie că „imaginile devastatoare” ale atacului asupra Rafah au fost „sfâşietoare”. Acesta a precizat că SUA colaborează cu armata israeliană şi cu alţii pentru a evalua ce s-a întâmplat.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost mai tranşant, spunând că „aceste operaţiuni trebuie să înceteze”, într-o postare pe X.

„Nu există zone sigure în Rafah pentru civilii palestinieni. Solicit respectarea deplină a dreptului internaţional şi încetarea imediată a focului", a scris el.

Ministerul de Externe al Germaniei, care a fost un susţinător fervent al Israelului timp de decenii, a declarat că „imaginile cu trupuri carbonizate, inclusiv copii, de la atacul aerian din Rafah sunt insuportabile”.

„Circumstanţele exacte trebuie clarificate, iar ancheta anunţată de armata israeliană trebuie acum să vină rapid. Populaţia civilă trebuie să fie în sfârşit mai bine protejată”, a adăugat ministerul.

Qatarul, un mediator cheie în încercările de a asigura încetarea focului şi eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas, a declarat că lovitura de la Rafah ar putea „complica” discuţiile. Negocierile, care par să fie în curs de reluare, au eşuat în repetate rânduri din cauza faptului că cererile Hamas pentru un armistiţiu de durată şi retragerea forţelor israeliene au fost respinse de Israel în mod public.

Cel mai înalt oficial juridic al armatei israeliene, generalul-maior Yifat Tomer-Yerushalmi, a declarat că autorităţile examinează atacul de la Rafah şi că armata regretă pierderea de vieţi omeneşti civile.

În cadrul unei conferinţe a avocaţilor israelieni, Tomer-Yerushalmi a declarat că Israelul a lansat 70 de anchete penale privind posibile încălcări ale dreptului internaţional, inclusiv moartea civililor, condiţiile dintr-un centru de detenţie în care sunt deţinuţi presupuşi militanţi şi moartea unor deţinuţi aflaţi în custodie israeliană. Ea a precizat că sunt examinate, de asemenea, incidente de infracţiuni împotriva proprietăţii şi jafuri.

Israelul susţine de mult timp că are un sistem judiciar independent capabil să investigheze şi să urmărească abuzurile. Dar grupurile de apărare a drepturilor spun că autorităţile israeliene nu reuşesc în mod obişnuit să investigheze pe deplin violenţele împotriva palestinienilor şi chiar şi atunci când soldaţii sunt traşi la răspundere, pedeapsa este de obicei uşoară.

Israelul a negat acuzaţiile de genocid formulate împotriva sa de Africa de Sud la Curtea Internaţională de Justiţie. Săptămâna trecută, Curtea a ordonat Israelului să oprească ofensiva de la Rafah, o decizie pe care nu are puterea de a o pune în aplicare.

Separat, procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu şi a ministrului israelian al Apărării, Yoav Gallant, precum şi a trei lideri Hamas, pentru presupuse crime legate de război. CPI intervine doar atunci când ajunge la concluzia că statul în cauză nu poate sau nu doreşte să urmărească în mod corespunzător astfel de crime.

Israelul afirmă că face tot posibilul pentru a respecta legile războiului. Liderii israelieni spun, de asemenea, că se confruntă cu un inamic care nu îşi asumă un astfel de angajament, se instalează în zone civile şi refuză să elibereze necondiţionat ostaticii israelieni.

Hamas a declanşat războiul prin atacul din 7 octombrie în Israel, în care militanţii palestinieni au ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi au capturat aproximativ 250 de ostatici. Hamas deţine încă aproximativ 100 de ostatici şi rămăşiţele altor aproximativ 30, după ce majoritatea celorlalţi au fost eliberaţi în timpul unui armistiţiu de anul trecut.

Aproximativ 80% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza şi-au părăsit casele. Foametea severă este larg răspândită, iar oficialii ONU spun că unele părţi ale teritoriului se confruntă cu foametea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor