Netanyahu, cu victoria în buzunar graţie divizării stângii israeliene

Când premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a decis în urmă cu două luni să convoace alegerile anticipate, a făcut-o cu convingerea că îşi va consolida majoritatea şi va începe un nou mandat al dreptei în care va guverna după bunul plac.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu. (Dan Balilty-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
09.01.2013

Când premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a decis în urmă cu două luni să convoace alegerile anticipate, a făcut-o cu convingerea că îşi va consolida majoritatea şi va începe un nou mandat al dreptei în care va guverna după bunul plac. Cu două săptămâni înainte de alegeri, dominaţia absolută a 'regelui Bibi' nu mai este atât de clară conform sondajelor. Paradoxal, principala ameninţare nu mai vine din partea stângii, sau a centrului, pentru care se luptă tradiţional partidele în Israel, ci de la recent născuta extremă dreapta, condusă de carismaticul Naftali Bennett al cărui partid, (Casa Evreiască) creşte ca o spumă, notează miercuri ziarul El Pais.

Un sondaj recent al postului naţional de radio creditează Casa Evreiască cu 18 mandate - dintr-un total de 120 în Knesset - departe însă de cele 35 pe care le-ar obţine alianţa electorală formată de partidul Likud al lui Netanyahu şi de Israel Beitenou, partidul ultranaţionalist al lui Avigdor Lieberman. Fenomenul Bennett este totuşi îngrijorător pentru Netanyahu, din mai multe motive. În primul rând, pentru că alianţa premierului ar pierde aproape 7 mandate faţă de Parlamentul în vigoare. Ceea ce nu ar întări, ci ar slăbi majoritatea. Iar voturile pentru Bennett, un magnat al software-ului bancar, care a intrat acum şapte ani în politică vin tocmai de la cei dezamăgiţi de Lieberman şi de Netanyahu.

Important însă la aceste alegeri nu este ca un candidat să obţină cel mai mare număr de voturi, ci ca acesta să fie capabil să formeze un guvern. Niciun partid nu a fost capabil să obţină majoritatea absolută în istoria Israelului, ceea ce a obligat la formarea de coaliţii ample iar viitoarele alegeri nu vor face excepţie. Vestea bună pentru Netanyahu este că Likud şi Casa Evreiască (Habayit Hayehudisunt) sunt aliaţi ca ideologie. Vestea proastă este că Bennett şi Bibi sunt duşmani declaraţi. În acest context, Netanyahu şi-a radicalizat mesajul care îi vizează pe cei 18% de indecişi estimaţi de sondaje.

Duminică, Bibi a fost văzut într-o discotecă din Tel Aviv, în cămaşă şi blugi în faţa pupitrului Dj, conştient că o bună parte din alegătorii Casei Evreieşti sunt tineri sub 30 de ani. Marţi premierul s-a orientat spre atragerea voturilor din colonii, al naţionaliştilor religioşi care trăiesc în aşezări, dintre care mulţi sunt atraşi de noua extremă dreapta. Jumătate de milion de israelieni trăiesc în coloniile de pe teritoriile palestiniene, considerate ilegale de comunitatea internaţională.

Bennett este singurul candidat care se opune făţiş creării unui stat palestinian. El pledează pentru anexarea unei bune părţi a Cisiordaniei şi a unei anumite autonomii sau dependenţe a Iordaniei pentru restul. 'Sunt contra unui stat palestinian', a spus el marţi în dezbaterea de politică externă de la Universitatea evreiască din Ierusalim. 'Dacă vor avea un stat vor deschide porţile tuturor refugiaţilor palestinieni din lumea arabă', a spus tânărul politician de 40 de ani. Intervenţiile sale publice ignoră problema palestiniană şi se axează pe problemele socio-economice ale ţării, ceea ce îi atrage pe mulţi israelieni care ştiu că nu va exita un acord de pace în viitorul apropiat şi sunt mai preocupaţi de chestiunile interne.

Iar în timp ce dreapta luptă pentru a atrage un electorat tot mai conservator şi mai religios, formaţiunile de centru stânga luptă între ele, incapabile să se pună de acord şi să formeze un bloc de opţiuni care să facă faţă alianţei 'Bibierman' şi potenţialilor săi parteneri. Cel care odinioară a fost un laburism puternic ar obţine azi aceleaşi voturi ca partidul de extremă-dreapta Casa Evreiască. Restul formaţiunilor de stânga se clasează sub acest rezultat. Şi totuşi împreună ar putea forma un bloc puternic care, teoretic, ar pune în umbră candidatura lui Netanyahu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor