Netanyahu anunţă controlul nelimitat al frontierei dintre Gaza şi Egipt
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că Israelul trebuie să menţină controlul nelimitat asupra frontierei dintre Gaza şi Egipt, consolidându-şi poziţia cu privire la o problemă care a ameninţat să deraieze eforturile de încetare a focului, potrivit AP.
Comentariile lui Netanyahu au fost făcute în timp ce Statele Unite elaborează o nouă propunere de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor, în speranţa de a scoate conflictul dintr-un impas îndelungat şi de a pune capăt războiului de aproape 11 luni.
Problemă controlului israelian asupra coridorului Philadelphi - o fâşie îngustă de pământ de-a lungul graniţei dintre Gaza şi Egipt, ocupată de trupele israeliene în mai - a devenit un obstacol central în discuţii. Hamas a cerut o eventuală retragere completă a Israelului din Gaza în cadrul acordului de armistiţiu în mai multe etape.
Egiptul, un mediator în cadrul discuţiilor alături de SUA şi Qatar, a cerut, de asemenea, un termen concret pentru ca trupele israeliene să părăsească coridorul Philadelphi. Iar miercuri, Emiratele Arabe Unite, care au stabilit legături oficiale cu Israelul în cadrul Acordurilor Abraham din 2020, au criticat, de asemenea, poziţia Israelului.
Vorbind cu jurnalişti străini, Netanyahu şi-a repetat poziţia conform căreia Israelul trebuie să îşi menţină controlul asupra frontierei pentru a împiedica Hamas să se reînarmeze prin contrabandă cu arme în Gaza. El a declarat că aceasta este o parte vitală a obiectivului de război de a se asigura că Hamas nu poate repeta atacul său din 7 octombrie asupra Israelului.
„Gaza trebuie să fie demilitarizată, iar acest lucru se poate întâmpla doar dacă coridorul Philadelphi rămâne sub un control ferm”, a spus el, afirmând că trupele israeliene au descoperit zeci de tuneluri sub graniţă.
El a declarat că Israelul va lua în considerare retragerea de pe coridor doar dacă i se va prezenta o forţă alternativă pentru a-l supraveghea.
„Aduceţi-mi pe cineva care ne va arăta cu adevărat ... că poate preveni reapariţia” contrabandei, a spus el. „Nu văd ca acest lucru să se întâmple chiar acum. Şi până când se va întâmpla asta, suntem acolo.”
Familiile ostaticilor rămaşi şi-au intensificat cererile ca acesta să fie de acord cu o înţelegere, după ce Hamas a ucis şase ostatici săptămâna trecută, în timp ce trupele israeliene păreau să se deplaseze pentru a-i salva. În declaraţii publice furioase, familiile ostaticilor l-au acuzat pe Netanyahu că blochează un acord şi că ar putea sacrifica vieţile celor dragi de dragul deţinerii fâşiei de frontieră. Sute de mii de israelieni au ieşit în stradă în ultimele zile, cerând un acord şi afirmând că timpul se scurge pentru a aduce acasă ostaticii în viaţă.
Netanyahu a respins presiunile, afirmând că poziţia sa este necesară pentru „a se asigura că Hamas nu reprezintă o ameninţare pentru Israel”.
„Pot înţelege chinul familiilor”, a spus el. „Dar responsabilitatea liderilor nu este doar de a împărtăşi sentimentul, emoţia, ci şi de a-şi exercita judecata”.
Solicitat de jurnalişti pentru un termen de încheiere a războiului, el a refuzat să ofere unul. „Cât timp putem face acest lucru? Atât timp cât este nevoie pentru a obţine această victorie. Şi cred că ne apropiem foarte mult”, a spus el.
Agenţia de ştiri palestiniană WAFA a raportat joi dimineaţă că un atac israelian cu dronă a ucis cinci bărbaţi şi a rănit un altul într-o maşină în Tubas, în Cisiordania.
Armata israeliană a declarat într-un comunicat că a efectuat „trei lovituri ţintite asupra teroriştilor înarmaţi care reprezentau o ameninţare la adresa soldaţilor”, fără a oferi imediat detalii. De mai bine de o săptămână, sute de forţe israeliene desfăşoară cea mai letală operaţiune în Cisiordania ocupată de la începutul războiului Israel-Hamas.