Nemulţumit de rezultatele de la bac, Iohannis vrea regândirea formării profesorilor

Absenteism mare, note mici, promovabilitate redusă, şanse şi mai reduse pentru mulţi dintre tinerii noştri de a realiza ce-şi doresc în viaţă, a fost evaluarea Preşedintelui Klaus Iohannis faţă de rezultatele la examenele naţionale care tocmai s-au încheiat.
Klaus Iohannis, la Academia Româna.
Klaus Iohannis, la Academia Româna. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la întâlnirea cu tema „Siguranţa publică în spaţiile de învăţământ preuniversitar”, că reclădirea carierei didactice va fi motorul care va aduce un efect pozitiv asupra rezultatelor copiilor şi asupra evoluţiei învăţământului, exprimându-şi îngrijorarea faţă de tinerii care nu reuşesc să promoveze bacalaureatul.

„De ani de zile, peste jumătate dintre tinerii care finalizează, îşi termină clasa a XII-a nu dobândesc o diplomă de Bacalaureat şi nici nu au o alternativă reală pentru o carieră profesională. Anul acesta, bunăoară, aproape o treime dintre absolvenţii promoţiei 2015-2016 care se puteau înscrie la Bacalaureat au decis nici măcar să nu facă acest pas. Au renunţat fără măcar să încerce. Să ne gândim apoi ce se întâmplă, spre exemplu, cu un tânăr care nu promovează examenul de Bacalaureat. Ce poate face mai departe, ce posibilităţi are? Încearcă să se angajeze, dar poate spera cel mult la un loc de muncă destul de prost plătit. Sau rămâne acasă şi încearcă să promoveze la următoarea sesiune, dar asta înseamnă timp, timp pe care ar fi putut să-l valorifice altfel şi astfel apar oportunităţi pierdute. Sau mulţi dintre tineri renunţă pur si simplu şi la BAC, şi la posibilitatea de a urma alte studii. Şi, dintr-o dată, un întreg parcurs, o întreagă de carieră rămâne limitată.”

Preşedintele a pus accentul pe importanţa proiectului România Educată, creat, tocmai, pentru întreruperea acestor experienţe, pentru „ieşirea din lipsa de performanţă şi pentru „un alt viitor pentru sistemul de educaţie din România”.

„Săptămâna viitoare, la Braşov, va avea loc o altă dezbatere pe tema carierei didactice în învăţământul preuniversitar”, a anunţat preşedintele, adăugând că „regândirea sistemului de formare a profesorilor poate avea un impact major în recredibilizarea profesiei şi în creşterea atractivităţii acesteia, în a menţine şi aduce la catedră acei dascăli dedicaţi şi profesionişti de care este nevoie într-un învăţământ preuniversitar de calitate”.

„Deja din dezbaterile regionale de până acum, precum şi din evenimentele organizate de diverşi parteneri din societatea civilă, au început să rezulte idei şi contribuţii valoroase”, a mai spus Klaus Iohannis, adăugând că instrumentul de consultare online este un alt mijloc prin care a deschis această dezbatere către publicul larg.

Iohannis a vorbit şi despre siguranţa în şcoli şi a criticat lipsa avizelor de securitate în multe instituţii şcolare: "O altă problemă este reprezentată de avizele sanitare şi autorizaţiile de securitate la incendiu. Din primele date de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, am constatat că puţin peste o treime dintre clădirile destinate procesului educaţional au autorizaţie de securitate la incendiu. Asta deoarece cadrul legal o impune numai pentru clădirile construite sau la care s-au adus modificări după anul 1998, ca şi cum în celelalte clădiri nu ar fi tot şcoală, nu ar fi tot copii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne