Nemat Shafik, FMI: România a încheiat cu succes al doilea acord Stand-by cu FMI, dar există riscuri pentru economie
alte articole
Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a avizat miercuri ultimele două evaluări şi a declarat încheierea cu succes a acordului României cu FMI - cel de al doilea acord de tip stand-by -, dar creşterea economică în România este slabă şi riscurile pentru economie încă există, se comunică pe site-ul instituţiei în noaptea de miercuri spre joi.
"România a încheiat cu succes al doilea acord stand-by cu Fondul. Economia s-a stabilizat. Inflaţia de bază rămâne redusă, iar balanta fiscală şi cea a contului curent sunt sustenabile. Totuşi, creşterea este slabă şi există riscuri de înrăutăţire a situaţiei. Reformele structurale sunt critice pentru realizarea potenţialului de creştere al României şi pentru crearea de locuri de muncă, în timp ce continuarea disciplinei fiscale este esenţială pentru ancorarea stabilităţii macroeconomice", a declarat prim adjunctul directorului executiv al FMI, Nemat Shafik.
Reprezentantul FMI a precizat că ajustarea fiscală semnificativă de după 2009 a făcut posibil ca România să iasă în iunie din procedura de deficit excesiv a UE şi a apreciat că intenţia guvernului de a reduce în continuare deficitul structural într-un ritm moderat pentru obţinerea obiectivului pe termen mediu este bună. “Cadrul bugetar va beneficia de pe urma stabilirii unui sistem de control eficient al angajamentelor şi a unei prioritizări a investiţiilor publice care ar ajuta la evitarea reapariţiei arieratelor. De asemenea, este nevoie de reforma administraţiei fiscale şi a sistemului medical, precum şi de măsuri pentru lărgirea bazei de impozitare”, a precizat Nemat Shafik.
Referitor la faptul că reforma în domeniile energiei şi transporturilor, precum şi a companiilor de stat nu a fost încheiată. Nemat Shafik a subliniat: “Autorităţile au început să ridice gradual preţurile la gaz şi la electricitate şi să formeze o piaţă a energiei mai competitivă, luând în acelaşi timp măsuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili. Aceste măsuri sunt binevenite, dar trebuie făcut mai mult pentru reformarea companiilor de stat ineficiente, inclusiv printr-o implicare sporită a sectorului privat”.
Directorul adjunct al FMI a avertizat că deşi sistemul bancar românesc este unul bine capitalizat, este vulnerabil la şocuri externe. “În consecinţă, autorităţile române ar trebui să continue să amelioreze aranjamentele pentru mangementul situaţiilor criză şi a planificării secundare. În special, sunt necesare noi eforturi pentru înlăturarea obstacolelor pentru eliminarea creditelor neperformante”, a adăugat Shafik