FMI: privatizarea CFR Marfă şi vizita directorului general al FMI sunt chestiuni separate

Vizita în România a directorului general al FMI, Christine Lagarde, va avea loc "undeva la mijlocul lunii iulie", aşa cum este programat, vizita neavând legatură cu evaluarea acordului cu România, a declarat joi directorul de comunicare al FMI Gerry Rice.
Directorul FMI Christine Lagarde la conferinţa de presă de după întâlnirea grupului Euro, 25 martie 2013 Bruxelles (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.06.2013

Vizita în România preconizată de directorul general al FMI, Christine Lagarde, va avea loc "undeva la mijlocul lunii iulie", aşa cum este programat, vizita neavând legatură cu evaluarea acordului cu România, a declarat joi directorul de comunicare al FMI Gerry Rice în cadrul unei conferinţe de presă.

"Acestea sunt două aspecte separate (...) Există o revizuire a programului cu România, care este în derulare. Există un număr de aspecte care sunt discutate şi acest lucru este separat de vizita programată în România a doamnei Christine Large, care ar urma să aibă loc undeva la mijlocul lunii iulie.", a afirmat directorul Departamentului de comunicare al FMI, Gerry Rice, fiind întrebat dacă privatizarea CFR Marfă ar putea avea efect în ce priveşte perioada vizitei în România a directorului FMI.

Conform prevederilor acordului cu Fondul Monetar Internaţional, selectarea câştigătorului la CFR Marfă avea ca dată limită 21 iunie.

Grup Feroviar Român (GFR) a fost declarat, joi seara, câştigătorul competiţiei pentru privatizarea CFR Marfă. Preţul pe care l-a oferit GFR este de circa 202 milioane de euro şi va fi achitat integral. Pe de altă parte, GFR îşi asumă investiţii de aproximativ 900 milioane de lei în CFR Marfă.

Primul ministru Victor Ponta a declarat, joi, că privatizarea CFR Marfă nu s-a făcut de ''dragul FMI'', ci pentru a salva funcţionarea companiei şi locurile de muncă.

''Procedura de astăzi nu este făcută de dragul FMI-ului sau să ne laude FMI-ul, ci este făcută în primul şi în primul rând pentru a salva funcţionarea CFR Marfă, pentru a salva cele mai multe din locurile de muncă. Nu cred că cineva o să spună că mai este nevoie de absolut toţi pentru că totuşi vorbim despre secolul XXI şi vorbim despre faptul că, în general, companiile de stat nu s-au restructurat şi nu s-au adaptat la piaţă, dar este vorba de salvat cele mai multe dintre locurile de muncă şi este vorba de investiţii care să permită ca CFR Marfă să reziste pe piaţă, într-o piaţă deschisă în acest moment. (...) Astăzi, când vorbim, pentru contractele de transport de marfă în România poate să vină şi Deutsche Bank, poate să vină şi orice altă companie din Europa, asta înseamnă UE, competiţie deschisă şi noi trebuie să rezistăm pe această piaţă'', a declarat Ponta la Realitatea tv.

În timpul vizitei directorului FMI în România sunt programate întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi conducerea băncii centrale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor