Obama va discuta miercuri despre Irak si Afghanistan
Presedintele Obama s-a intalnit joi cu echipa sa de securitate nationala, care include ofiteri militari de top, pentru a incepe sa schiteze noua politica SUA privind Irakul si Afganistanul.
Ca si candidat la presedintie Obama a declarat de cateva ori ceva asemanator cu acest comentariu pe care l-a facut in iulie despre razboiul din Irak.
"Lasati-ma sa fiu cat de clar pot sa fiu. Intentionez sa pun capat acestui razboi. In prima mea zi de functie o sa convoc o intalnire cu sefii celor patru departamente militare si o sa le dau o noua misiune, aceea este sa opreasca acest razboi, deliberat si responsabil dar decisiv", a declarat Obama.
Acum ca ziua a venit oficialii sustin ca nu se va intalni chiar cu sefii departamentelor militare dar se va intalni cu presedintele lor Amiralul Mike Mullen, si cu secretarul apararii Robert Gates si cu principalii comandanti de lupta, impreuna cu alti membri ai echipei nationale de securitate. Noul presedinte a dat de inteles care sunt planurile sale in timpul Adresarii Inaugurale de joi.
"Vom incepe responsabil sa lasam Irakul poporului sau, si sa mergem inainte cu greu castigata pace in Afganistan", a declarat Obama.
In timpul campaniei, el a fost mult mai precis cu privire la planurile sale cu Irakul, solicitand retragerea trupelor americane de lupta in 16 luni. Acel plan a ingrijorat multi comandanti de armata in timpul campaniei, ei inca numind situatia din Irak drept "fragila".
Ei au declarat ca avand in vedere progresul din ultimul an si jumatate ar fi posibila o retragere in 16 luni, fara a risca un revers al securitatii castigate deja. Presedintele Obama a mai declarat ca ii va asculta pe comandantii armatei inainte sa adopte o decizie finala.
"In alcatuirea acestui plan, intotdeauna voi asculta sfatul camandantilor din teren, dar in ultima instanta eu sunt cel care ia deciziile strategice", sustine el.
Obama a mai declarat de asemenea ca planuieste sa lase in Irak destule trupe pentru a vana teroristi si pentru a antrena fortele de securitate statale. Dar acum exista un acord intre SUA si Irak in sensul retragerii tuturor trupelor, trupe de lupta si unitati de sustinere, in trei ani.
Dupa cum planuieste sa se miste cat de rapid posibil cu retragerea din Irak, presedintele Obama planuieste de asemenea sa continue planul fostului presedinte Bush de aproape a dubla numarul trupelor din Afganistan. Si in discursul inaugural, noul presedinte a mentionat ca de asemenea va continua ceea ce Bush numea Razboiul Mondial impotriva Terorismului.
"Nu ne vom cere scuze pentru modul nostru de viata, si nici nu vom aduce argumente in apararea sa, iar pentru cei care incearca sa-si atinga scopurile inducand teroare si ucigand oameni nevinovati, va spunem acum ca spiritul nostru este mai puternic si nu poate fi infrant; nu puteti rezista mai mult ca noi, o sa va infrangem", a declarat Obama.
Dar Adresarea Inaugurala este mai mult o schita decat un plan detaliat. Secretarul de presa al Pentagonului Geoff Morrell care asemeanea sefului sau Secretarul Gates face parte din noua administratie, a comunicat saptamana trecuta ca detaliile planului presedintelui Obama sunt inca in lucru.
"Care este strategia finala pe care presedintele ales si echipa sa doresc sa o aplice este o tema care inca este discutata si inca va mai fi mult timp dupa ce va prelua functia", a declarat el.
Acest proces incepe cu adevarat la promisa intalnire de prima zi programata pentru miercuri.