Necesitatea creşterii, în centrul summitului G-8 de la Camp David

Liderii grupului celor mai mari opt puteri economice din lume se întâlnesc vineri seara şi sâmbătă la Camp David. Pentru Barack Obama, provocarea este dublă: să prevină o nouă criză europeană şi să-i convingă pe americani de legitimitatea politicii sale economice, scrie ziarul elveţian Le Temps în ediţia de vineri.
Epoch Times România
18.05.2012

Liderii grupului celor mai mari opt puteri economice din lume se întâlnesc vineri seara şi sâmbătă la Camp David. Pentru Barack Obama, provocarea este dublă: să prevină o nouă criză europeană şi să-i convingă pe americani de legitimitatea politicii sale economice, scrie ziarul elveţian Le Temps în ediţia de vineri.

Liderii G-8 sunt în centrul ciclonului, iar în jurul lor zona euro emite semnale extrem de îngrijorătoare, Siria este în pragul războiului civil şi economia mondială rămâne foarte fragilă. Pentru Barack Obama, care va găzdui duminică şi luni un alt summit, la Chicago, cel al NATO, provocările reuniunii de la Camp David vizează, de asemenea, direct America. Cu o economie a cărei creştere cu puţin peste 2% este insuficientă pentru a reduce substanţial rata şomajului, care este de 8,1%, preşedintele american va pleda din nou pentru creşterea economică.

La summitul G-8, el urmează să se întâlnească cu doi aliaţi pe care nu i-a întâlnit niciodată şi care par să împărtăşească aceeaşi viziune pentru scoaterea ţărilor industrializate din criză: socialistul François Hollande şi şeful guvernului italian, Mario Monti. Noul preşedinte francez este, potrivit consilierului acestuia, profesorul de economie la Harvard Philippe Aghion, primul şef de stat francez socialist care mizează pe o economie a ofertei. În ceea ce-l priveşte pe Mario Monti, el s-a întreţinut marţi cu Barack Obama şi amândoi au convenit asupra necesităţii de 'promovare a creşterii şi a creării de locuri de muncă'.

Chiar dacă până acum, Casa Albă a decis să nu se implice direct în criza europeană, preşedintele american va încerca să profite de cadrul îmbietor de la Camp David pentru a-l determina pe cancelarul german Angela Merkel să-şi flexibilizeze politica dură de austeritate. Obama este conştient de efectele nefaste ale crizei europene care nu se mai termină: 'Europa continuă să fie fragilă şi această situaţie creează incertitudine în economia americană'.

Pentru Barack Obama, Europa este deci un aliat, dar şi un potenţial 'demolator' al şanselor sale de a fi reales la 6 noiembrie, în cazul în care criza din zona euro se amplifică şi se repercutează în mod brutal asupra economiei americane. Dacă Angela Merkel, François Hollande şi Mario Monti îşi iau un angajament ferm în favoarea creşterii, preşedintele american va avea un argument pe care să-l fructifice în faţa ferocei opoziţii republicane, care critică constant politica sa economică.

Miercuri, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, a ameninţat deja Casa Albă că nu va ridica plafonul datoriei (15.000 miliarde) dacă nu se face niciun efort pentru reducerea ei. Statele Unite ar putea astfel să retrăiască psihodrama din august 2011, când ţara era în pragul insolvenţei din cauza blocajului creat de Congres.

Ministrul de finanţe, Timothy Geithner, a întărit mesajul administraţiei democrate: 'Nu se pot depăşi problemele cu un program economic de austeritate imediată şi violentă'. Cu câteva săptămâni în urmă, Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani, a adoptat un buget propus de Paul Ryan, membru al Tea Party, care impune reduceri drastice în sectorul prestaţiilor sociale şi al educaţiei.

Criza europeană va umbri cu siguranţă celelalte teme ale summitului. Dar cele opt puteri vor aborda totuşi dosarele sensibile ale Siriei şi Iranului. Faptul că liderul de la Kremlin renunţă să participe la G-8 pentru prima dată de când Rusia este asociată grupului, va fi, de asemenea, o temă de discuţie într-un moment în care relaţiile dintre Moscova şi Washington se tensionează din nou.

Bruce Jones, cercetător la Brookings Institution, menţionează şi alte două teme care vor fi abordate la Camp David: eficienţa energetică şi alimentară, precum şi Parteneriatul de la Deauville. Aprobat la summitul G-8 din 2011 prezidat de Franţa, acest parteneriat a fost lansat pentru a sprijini ţările 'primăverii arabe' din Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu. Liderii celor opt puteri prezente la Camp David trebuie să-şi reafirme sprijinul pentru tranziţia democratică a acestor ţări şi necesitatea menţinerii pluralismului religios şi a principiilor democratice în aceste state.

Pentru Bruce Jones, 'Primăvara arabă a salvat G-8, acest grup care nu este nici un instrument al Occidentului, nici un instrument care să permită apropierea Occidentului de puterile emergente (China, India, Brazilia)'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor