Navă de luptă franceză trece prin Strâmtoarea Taiwanului. China furioasă
alte articole
Tensiunile sino-americane s-au amplificat după ce o serie de rapoarte au confirmat că o navă de luptă franceză a trecut în această lună prin strâmtoarea strategică a Taiwanului.
Oficiali au declarat că nava s-a îmbarcat într-un voiaj rar, lucru apreciat de Washington, dar care va înfuria probabil Beijingul. Prezenţa navei franceze în canalul internaţional din apropierea Chinei arată că aliaţii SUA îşi exercită libertatea de navigaţia. Canalul maritim face parte din puternic disputata Mare a Chinei de Sud, potrivit Express.co.uk.
Unii consideră că gestul Franţei va fi urmat de alţi aliaţi ai americanilor, precum Japonia sau Australia.
Abraham Denmark, fost adjunct al secretarului american al Apărării pentru Asia de Est, a declarat că este important ca şi alte ţări să opereze în acea regiune maritimă.
“Acesta este un lucru important atât datorita tranzitării, cât şi a faptului că acţiunea reflectă o abordare geopolitică mai bună de către Franţa faţă de China şi regiunea Asia-Pacific. Este important ca şi alte ţări să opereze în Asia pentru a demonstra că nu este doar o competiţie între Washington şi Beijing şi că ceea ce a făcut China reprezintă o provocare mai amplă la adresa ordinii internaţionale liberale”.
Prezenta Franţei în strâmtoarea controversată ar putea deteriora şi mai mult legăturile dintre SUA şi China.
Ambele puteri au interese în ceea ce priveşte Taiwanul, care a devenit un alt impas major în îmbunătăţirea relaţiilor lor bilaterale.
Rapoarte sugerează că doi oficiali au văzut nava militară franceză în Strâmtoarea Taiwanului în 6 aprilie. Unul dintre ei a declarat că a fost fregata franceză Vendémiaire.
Nava franceză a fost monitorizată de Marina chineză.
Ca urmare a misiunii franceze, China a interzis prezenţa Franţei la parada maritimă majoră organizată cu ocazia aniversării a 70 de ani de la crearea Marinei chineze.
Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud şi a construit acolo insule artificiale. Anul trecut, administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut regimului de la Beijing să îşi retragă toate rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, aceasta fiind prima dată când a fost făcută publică o astfel de cerere, potrivit AP.
Pentagonul a dezvăluit în iunie 2018 că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropiere de Filipine - un aliat al SUA - pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali ai armatei au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud.
În plus, China şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Insulele Paracel în ultimii ani. Imagini din satelit recente au surprins avioane de luptă staţionate pe cel puţin una dintre insule.
Marea Chinei de Sud, o linie comercială asiatică vitală prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari, este revendicată, deşi nu în întregime şi de către Taiwan, Malaezia, Vietnam, Brunei şi Filipine.