Vietnamul dezvoltă în secret zece insule în Marea Chinei de Sud

Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015. (US Navy)
Andrei Popescu
22.04.2019

Vietnamul a fost ocupat cu construirea unor insule de mici dimensiuni în disputata Mare a Chinei de Sud, generând temeri privind un potenţial conflict cu statul comunist chinez, arată unele rapoarte.

Ţara asiatică şi-a desfăşurat activităţile de construire în arhipelagul Insulele Spratly, în apropierea coastei vietnameze pentru a preveni criticile, a raportat New Delhi Times. Vietnamezii aparent au ridicat clădiri pe 10 insuliţe majore începând cu 2017, potrivit Iniţiativei Asiatice pentru Transparenţă Maritimă.

La rândul său, think tank-ul american Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale a monitorizat de asemenea noi echipamente de comunicaţii, un teren sportiv şi mărirea unei piste de aterizare de la 750 metri la 1.300 metri, potrivit Express.co.uk.

Construcţiile vietnameze sunt privite în mare parte ca fiind defensive, susţine New Delhi Times.

Vietnamul, care face parte din Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) este cunoscută pentru soluţionarea oricăror neînţelegeri bilaterale.

Profesorul Alan Chong, de la Şcoala pentru Studii Internaţionale S. Rajaratnam, a declarat: “Ei nu au avut niciodată un impas cu oricare altă ţară deoarece toţi ceilalţi revendicatori au rămas în sferele lor de dezvoltare din Marea Chinei de Sud. Cred că există un consens între ţările ASEAN, şi anume ca membrii Asociaţiei să nu amplifice acest subiect, pentru a putea prezenta un front comun în faţa Chinei”.

Trung Nguyen, decan pentru relaţii internaţionale la Universitatea din Ho Şi Min, a declarat că Vietnamul revendică teritorii în scopul autoapărării.

El a precizat: “Guvernul vietnamez a fost foarte clar când a spus că revendică insulele doar pentru autoapărare şi nu doresc să le extindă masiv pentru alte scopuri. Nu cred că guvernul vietnamez doreşte să capteze atenţia altor ţări cu revendicările sale, şi din acest motiv doreşte să acţioneze în tăcere”. Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud şi a construit acolo insule artificiale, lucru care încalcă în mod direct textul UNCLOS.

Anul trecut, administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut regimului de la Beijing să îşi retragă toate rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, aceasta fiind prima dată când a fost făcută publică o astfel de cerere, potrivit AP.

Pentagonul a dezvăluit în iunie 2018 că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropierea Filipinelor - un aliat al SUA - pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali ai armatei au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud.

În plus, China şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Insulele Paracel în ultimii ani. Imagini din satelit recente au surprins avioane de luptă staţionate pe cel puţin una dintre insule.

Marea Chinei de Sud, o linie comercială asiatică vitală prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari, este revendicată, deşi nu în întregime şi de către Taiwan, Malaezia, Vietnam, Brunei şi Filipine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor