Alegerile din SUA - Reacţiile politicienilor români

Politicienii români au reacţionat prompt la rezultatul alegerilor din SUA, marea majoritate catalogând victoria lui Trump ca surprinzătoare, dar un rezultat al voinţei poporului american şi o "victorie a democraţiei."
Donald  Trump
Donald  Trump (Getty Images)

Surprinzătoare pentru mulţi români, alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA a stârnit valuri de comentarii pe reţelele sociale şi în mass media. Şi, bineînţeles, printre primii care au reacţionat, au fost politicienii. Aproape la unison, indiferent de coloratura politică, aceştia au ales să-şi exprime încrederea că relaţia cu SUA va continua să fie foarte bună.

Pe de altă parte, fostul şef al statului, Traian Băsescu, a remarcat că rezultatul alegerilor din SUA transmite un mesaj al schimbării, schimbare pe care dacă nu o fac politicienii o vor face popoarele.

"A fost un rezultat surprinzător dacă ţinem cont de sondajele de opinie pre-electorale, dar este un rezultat clar, o victorie clară. Donald Trump şi Partidul Republican merită felicitări pentru victorie. Au câştigat împreună şi Preşedinţia, şi alegerile parţiale pentru Senat şi Camera Reprezentaţilor, deci o victorie pe linie", a declarat Gorghiu, miercuri, pentru Agerpres.

Totodată, liderul PNL s-a declarat convinsă că pentru România relaţia cu SUA va fi în continuare foarte bună.

"Să nu uităm că sub un preşedinte republican, George W. Bush, România a intrat în NATO şi şi-a consolidat mult relaţia de apropiere faţă de SUA. Sunt convinsă că SUA va rămâne acelaşi aliat de încredere în cadrul NATO, aceeaşi ţară care menţine relaţii foarte bune cu Uniunea Europeană. Parteneriatul SUA — UE, piatra de temelie a stabilităţii economice globale, şi NATO, cea mai puternică alianţă militară din istorie, vor continua să joace rolurile pozitive pe care le-au jucat până acum", a concluzionat preşedintele PNL.

Liviu Dragnea:

"Cetăţenii Statelor Unite au decis.

În primul rând, este o victorie a democraţiei. Votanţii au trimis un mesaj despre cât de important este ca liderii pe care îi aleg să le înţeleagă problemele economice şi să vină cu soluţii.

Sunt optimist după declaraţiile de acum o oră ale Preşedintelui ales referitoare la menţinerea parteneriatelor internaţionale ale Statelor Unite.

Sunt convins că parteneriatul României cu Statele Unite va rămâne unul puternic", scrie Dragnea pe pagina sa de socializare.

Traian Băsescu:

"După Brexit, SUAexit!
Prea mult pentru anchilozata Uniune Europeană care trebuie să înţeleagă un lucru fundamental: ori se schimbă rapid prin acţiunea imediată a politicienilor, ori o schimbă popoarele aşa cum au făcut britanicii şi americanii", scrie, pe Facebook, fostul şef al statului.

Călin Popescu Tăriceanu

''Toată lumea a fost cu ochii aţintiţi asupra alegerilor care au avut loc în Statele Unite. Pentru mulţi, probabil, rezultatul a fost o surpriză, alţii se aşteptau la o asemenea turnură a evenimentelor. Indiferent de afinităţi, un lucru a prevalat în urma acestor alegeri: voinţa cetăţenilor. Statele Unite ale Americii reprezintă un model pentru democraţiile din lume, iar votul dat de americani reprezintă voinţa poporului. Am văzut din nou ce înseamnă voinţa cetăţenilor. Politicienii au obligaţia de a respecta votul pe care oamenii îl acordă'', a scris Tăriceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne