Armata sârbă desfăşoară exerciţii militare cu forţele ruse şi belaruse

Serbia găzduieşte exerciţii militare cu forţele armate ruse şi belaruse cu scopul de a extinde cooperarea în misiuni antitero transfrontaliere.
Soldaţi sârbi.
Soldaţi sârbi. (Captură Foto)

Aproximativ 450 de soldaţi sârbi, 212 paraşutişti ruşi şi 56 soldaţi belaruşi participă la acest exerciţiu militar, numit “Frăţia Slavă 2016” şi desfăşurat în regiunea Belgrad, conform rapoartelor media.

Exerciţiul a început la sfârşitul săptămânii trecute şi va fi finalizat în 9 noiembrie, dar armata rusă va rămâne în Serbia până în 15 noiembrie pentru a efectua o analiză.

Trei avioane Il-76MD, transportoare blindate de personal, vehicule AM-1 pentru toate tipurile de teren şi drone Tahion se numără printre echipamentele militare aduse de soldaţii ruşi pentru exerciţiul "Frăţia Slavă 2016".

Exerciţiul militar “Frăţia Slavă 2015” a avut loc în regiunea rusă Novorossiisk.

Exerciţiul se desfăşoară după ce forţele NATO au terminat vineri un exerciţiu militar paralel de 5 zile în Muntenegru, la care au participat sute de soldaţi din 7 state membre şi 10 state partenere ale alianţei.

Atât Serbia cât şi Muntenegru sunt republici socialiste şi aliaţi tradiţionali ai Bisericii Ortodoxe Ruse, dar cele două ţări balcanice urmează direcţii strategice diferite vizavi de legăturile cu Moscova.

Serbia a rămas apropiată de Rusia, în timp ce Muntenegru a adoptat o poziţie pro-Occident, care a fost răsplătită de NATO cu o ofertă de aderare la alianţa militară vestică.

Invitaţia NATO adresată Muntenegru s-a lovit de opoziţia puternică a Rusiei, care a criticat în repetate rânduri comasarea militară a NATO în apropierea frontierelor sale.

Experţii susţin că cele două exerciţii militare paralele sunt o manifestare a tensiunilor tot mai mari dintre Rusia şi Occident, tensiuni generate de conflictele din Ucraina şi Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe