SUA trimite 1.500 de soldaţi în Germania

În pofida criticilor repetate ale preşedintelui american Donald Trump la adresa NATO, SUA îşi va mări prezenţa în Germania. Berlinul a apreciat măsura ca fiind un angajament pentru apărarea Europei.
Soldaţi americani.
Soldaţi americani. (Getty Images)

SUA va transfera 1.500 de soldaţi în Germania, a anunţat vineri ambasadorul american Richard Grenell.

Măsura, deşi nu reprezintă o creştere majoră din punct de vedere al procentajului, este un semnal puternic al sprijinului oferit de SUA alianţei militare occidentale NATO, precizează Deutsche Welle.

În perioada septembrie 2018 – septembrie 2020, un număr suplimentar de 1.500 de soldaţi se vor alătura celor 33.000 de soldaţi americani prezenţi deja în Germania.

Desfăşurarea va include, printre altele, un sediu al brigăzii de artilerie şi două batalioane dotate cu sisteme de lansare de rachete multiple în Grafenwohr, în apropiere de Nuremberg, un batalion dotat cu sisteme de apărare aeriană de rază scurtă în Ansbach şi diverse unităţi în Hohenfels. De asemenea, vor fi trimise unităţi de susţinere în Baumholder, la vest de Heidelberg.

“Angajament pentru NATO”

Sediul Forţei Americane în Europa, situat în Frankfurt, a precizat că soldaţii vor fi staţionaţi permanent ca o “demonstraţie a angajamentului nostru pentru NATO şi pentru soluţia colectivă de a susţine securitatea europeană”.

“Suplimentarea acestor forţe îmbunătăţeşte starea de pregătire a armatei americane în Europa şi ne asigurăm că suntem mai capabili să răspundem la orice criză”.

Ambasadorul Grenell a afirmat: “Americanii sunt dedicaţi consolidării alianţei transatlantice şi faptul că preşedintele Trump a promis că va creşte capabilităţile de apărare americane înseamnă că alianţa este mai puternică în prezent”.

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a precizat: “Decizia SUA de a creşte prezenţa militară în Germania este un semn pozitiv al vitalităţii relaţiei transatlantice şi un angajament pentru securitatea noastră comună”.

Preşedintele american Donald Trump a criticat în repetate rânduri Germania în special pentru că aceasta nu contribuie suficient din punct de vedere militar la apărarea Europei. El a ridicat în mai multe rânduri problema angajamentului SUA faţă de alianţă, dar acum pare să semnaleze faptul că Statele Unite se implică în apărarea Europei.

De asemenea, în luna iulie, Trump a afirmat că este inacceptabil ca Germania să plătească miliarde de dolari pentru gaz rusesc şi să fie implicată în construirea noului gazoduct Nord Stream 2, în timp ce SUA trebuie să apere Germania ca aliat NATO, cheltuind mult mai mult decât Berlinul pentru apărare.

Între timp, Marea Britanie s-a pregătit să îşi retragă 350 de soldaţi din Paderborn, la est de Dortmund, reducându-şi prezenţa militară în Germania cu aproximativ 10%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe