NATO îşi exprimă regretul faţă de poziţia Rusiei privind scutul
alte articole
Statele membre NATO şi-au exprimat regretul în legătură cu poziţia Rusiei faţă de scutul antirachetă, reiterând că sistemul nu reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională rusă.
"Apărarea antirachetă a NATO nu este orientată împotriva Rusiei şi nu va submina capacităţile de disuasiune nucleară ale Rusiei. Sistemul antirachetă al NATO vizează apărarea în faţa unor potenţiale ameninţări provenind din afara spaţiului euro-atlantic", se arată într-o declaraţie comună dată publicităţii după summitul Alianţei de la Chicago.
"Regretăm declaraţiile ruse recurente privind posibile măsuri orientate împotriva sistemului de apărare antirachetă al NATO, dar salutăm faptul că Rusia este dispusă să continue dialogul, pentru a găsi un acord privind un cadru viitor pentru cooperarea antirachetă", se adaugă în comunicat.
Duminică, secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, a dat asigurări că NATO este dispusă să continue dialogul cu Rusia în domeniul apărării europene antirachetă. Însă decizia privind instalarea scutului european a fost luată de NATO pentru a apăra populaţia ţărilor europene de ameninţarea balistică şi nu poate fi "blocată de Rusia", a subliniat el.
"Este o decizie a NATO, dar am invitat Rusia să coopereze în acest domeniu, iar invitaţia noastră rămâne valabilă", a spus Rasmussen.
"Sper ca, într-o anumită etapă, Rusia să îşi dea seama că este în interesul nostru comun să cooperăm în domeniul apărării antirachetă", a adăugat el.
Moscova şi Washingtonul au convenit la summitul NATO de la Lisabona, dn 2010, să coopereze în domeniul apărării europene antirachetă. Totuşi, părţile nu reuşesc să ajungă la un acord privind arhitectura viitorului scut.