Băsescu: Acum, România e protejată parţial de scutul antirachetă, va fi protejată total după 2015
alte articole
Parţial, teritoriul României, în momentul de faţă, este protejat de lovituri ale unor rachete balistice, însă protecţia va fi totală numai după intrarea în funcţiune a componentelor sistemului antirachetă care se amplasează pe teritoriul României, a declarat duminică la Chicago, Traian Băsescu.
Preşedintele a anunţat la finalul primei zile de lucrări ale summitului NATO că a fost declarată capacitatea interimară antirachetă a Alianţei, promotorii acestui obiectiv fiind S.U.A., Spania, Polonia şi România, ca state care vor avea site-urile antirachetă funcţionale în următoarele etape.
"Site-ul din România va fi funcţional în 2015. Aici aş face o menţiune, care ţine de data aceasta de interesele noastre. În momentul de faţă, prin capacitate interimară nu înseamnă o soluţie definitivă, după cum spune chiar numele deciziei adoptate astăzi. Înseamnă că NATO încă nu şi-a atins obiectivul de a avea protejate toate statele membre NATO din Europa, dar pe o geometrie variabilă, partea de sud-est a Europei este protejată în momentul de faţă, începând de astăzi. (...) În unele perioade, măcar parţial, teritoriul României, în momentul de faţă, este protejat de lovituri ale unor rachete balistice", a anunţat Băsescu într-o declaraţie de presă.
"Aş face precizarea, încă o dată, că sistemul este un sistem defensiv. Nu este îndreptat împotriva nimănui, este construit şi dezvoltat pentru a da securitate cetăţenilor din statel", a adăugat el.
Scutul antirachetă va influenţa nu numai securitatea zonei, ci şi unele industrii, a spus preşedintele. "Este, în primul rând, un mijloc de protejare a obiectivelor strategice, dar şi a comunităţilor de pe teritoriul statelor NATO. Atunci când programul va fi integral implementat, nu va mai putea fi pusă sub semnul întrebării lovirea vreunei centrale nucleare, spre exemplu, lovirea unei comunităţi cu rachete balistice pe teritoriul NATO. Această măsură nu este doar una tehnică şi politică, dar are şi avantaje. Industria de vârf din Europa va lucra pentru extinderea sistemului. De asemenea, se vor face transferuri de tehnologie către statele care au nevoie şi, în acelaşi timp, trebuie să spunem că sistemul creează o nouă generaţie de specialişti, fie că vorbim de informaticieni, de specialişti pentru înaltă tehnologie în domeniul rachetelor ş.a.m.d. membre ale Alianţei", afirmă Băsescu.
România va fi protejată total de rachete balistice după instalarea elementelor la Deveselu, a mai arătat şeful statului. "În ceea ce ne priveşte, România continuă să dezvolte sistemul în parteneriat cu SUA. După ce sistemul va fi operaţional şi în măsura în care graficele de implementare ale sistemului se vor respecta, sistemul româno-turco-american - şi mai punem şi polonez, dacă vreţi, dar nu vreau să însemne că sistemul va fi transferat către NATO abia după ce se termină şi etapa poloneză - dar, imediat ce sistemul din România va fi operaţional, în 2015, există disponibilitatea ambelor părţi, şi a S.U.A., şi a României, de a integra acest sistem în sistemul NATO. România va fi deplin şi permanent protejată, numai după intrarea în funcţiune a componentelor sistemului care se amplasează pe teritoriul României. Până atunci, aşa cum v-am spus, suntem pe o geometrie variabilă a sistemului de protecţie, dar nu va exista, de astăzi, nicio clipă, în care măcar sudul României să nu fie protejat", a conchis el.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat operaţională prima fază a sistemului european de apărare antirachetă, la summitul Alianţei de la Chicago.
"La Lisabona am convenit să creăm sistemul NATO de apărare antirachetă. Astăzi, la Chicago, l-am declarat realitate", a spus Rasmussen. "Îi spunem capacitatea interimară", a adăugat el.