Se reiterează interesul NATO pentru a readuce CFE în discuţiile cu Rusia, spune Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a spus, luni, la Chicago, că se reiterează interesul Alianţei Nord-Atlantice pentru a readuce pe masa negocierilor cu Rusia problemele legate de Tratatul CFE (Forţele Armate Convenţionale).
Alocuţiunea preşedintelui Traian Băsescu în cadrul summitului NATO, Chicago, 21 mai 2012. (Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
22.05.2012

Preşedintele Traian Băsescu a spus, luni, la Chicago, că se reiterează interesul Alianţei Nord-Atlantice pentru a readuce pe masa negocierilor cu Rusia problemele legate de Tratatul CFE (Forţele Armate Convenţionale).

 

"O ultimă observaţie, legată de un subiect care la un moment dat părea uitat, abandonat sau toată lumea voia să încerce să scape de el, ca urmare a poziţiei unuia dintre parteneri, este vorba de CFE (Forţele Armate Convenţionale în Europa). Se reiterează interesul Alianţei pentru ca cele stabilite la Istanbul să fie readuse pe masa negocierilor cu Federaţia Rusă, în perspectiva soluţionării reducerii armamentelor internaţionale", a declarat Băsescu, la Chicago.

Tratatul cu privire la Forţele Armate Convenţionale în Europa a fost semnat în noiembrie 1990 la Paris de ţările Tratatului de la Varşovia şi NATO şi a intrat în vigoare în noiembrie 1992. Documentul a fost actualizat în 1999 la Istanbul, dar statele membre NATO au refuzat ratificarea lui invocând menţinerea trupelor ruse în Georgia şi Transnistria.

Rusia a impus un moratoriu unilateral Tratatului CFE în decembrie 2007 exprimându-şi îngrijorarea faţă de expansiunea spre est a NATO şi scutul american antirachetă din Europa, autorităţile de la Moscova fiind dispuse să reia participarea la CFE dacă NATO ratifică tratatul modificat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor