Natalia Gavriliţa: Cetăţenii R. Moldova s-au mobilizat fără precedent pentru a ajuta refugiaţii din Ucraina
focus
alte articole
Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a adoptat, duminică, mai multe decizii importante. Astfel, autorităţile R. Moldova vor aloca 152,1 milioane de lei, la solicitarea autorităţilor publice antrenate direct în procesul de gestionare a fluxului de refugiaţi şi asigurarea ordinii şi securităţii publice, în scopul acordării sporului de compensare pentru munca prestată în condiţii de risc sporit pentru sănătate.
De sporuri la salarii vor beneficia angajaţii din sistemul Afacerilor Interne, Apărării, Muncii şi Protecţiei Sociale, implicaţi nemijlocit în gestionarea crizei.
De asemenea, membrii Comisiei au decis interzicerea, pe perioada stării de urgenţă a exportului porumbului şi derivatelor acestuia, cu excepţia seminţelor de porumb destinate însămânţării.
Totodată, potrivit deciziei CSE, Serviciul Vamal şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor vor asigura trecerea peste frontieră a produselor alimentare şi de strictă necesitate, în regim non-stop şi prioritar.
CSE a mai decis ca pe perioada stării de urgenţă, persoanele posesoare de autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova, care intră pe teritoriul Republicii Moldova sau care îl tranzitează dinspre Ucraina nu vor achita vinieta pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova.
O altă decizie se referă la interzicerea, pe perioada stării de urgenţă, a comercializării şi utilizării articolelor pirotehnice.
Mai mult decât atât, procesul de asigurare a asistenţei necesare cetăţenilor ucraineni va fi eficientizat. În acest sens, CSE a aprobat duminică, crearea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, structură cu scopul de a coordona situaţia legată de fluxul de refugiaţi din Ucraina.
Centrul urmează să asigure cetăţenii ucraineni, care se află în centrele de plasament temporar, la rude sau prieteni, cu necesităţile pe termen scurt şi mediu – alimentaţie, haine, asistenţă medicală, servicii consulare, produse de prima necesitate şi altele.
De asemenea, în cadrul centrului vor fi gestionate procesele ce ţin de depozitarea, transportarea şi distribuţia donaţiilor şi ajutoarelor umanitare primite atât de la partenerii externi, cât şi de la agenţii economici şi persoanele fizice, informează executivul moldovean.
„Ultimele trei zile au arătat cât de uniţi putem fi în faţa unei tragedii umane. Sunt mândră de oamenii noştri, care au demonstrat o mobilizare fără precedent pentru a ajuta pe toate căile refugiaţii din Ucraina.
La rândul nostru, ne-am concentrat pe crearea unui mecanism de coordonare pentru etapa în care refugiaţii vor necesita suport aici, în Moldova - servicii sociale, servicii medicale, învăţământ şi suport psihologic. Una dintre structurile de bază ale acestui mecanism este Centrul unic de gestionare a crizei legate de fluxul de refugiaţi”, a subliniat Natalia Gavriliţa.
De la începutul războiului în Ucraina, peste 70.000 de refugiaţi au ajuns în R. Moldova, dintre care 20.000 au plecat din ţară către alte destinaţii.