Natalia Gavriliţa: Bugetul solidarităţii 2020, o investiţie în dezvoltarea capitalului uman al R. Moldova

Instituţiile şi agenţii economici din R. Moldova atenţionează despre impactul demografiei asupra activităţii lor de aceea Guvernul Sandu consideră necesar a investi în capitalul uman, afirmă ministrul Finanţelor.
Natalia Gavriliţa, ministrul Finanţelor al R. Moldova (facebook.com/Natalia Gavriliţa)
Ştefan Sârbu
08.11.2019

„Guvernul Sandu lucrează asupra unui Buget al solidarităţii, care presupune creşteri ale salariilor, creşterea targhetată a nivelului de asistenţă socială şi creşterea autonomiei financiare a autorităţilor locale. Acestea nu sunt nişte măsuri populiste, ci, din contra, este o investiţie în dezvoltarea capitalului uman şi a ţării pe termen lung”, a declarat în cadrul conferinţei MACRO ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa.

Aceasta a menţionat că nu doar diferenţa de salarii este cea care favorizează migraţia, ci sunt şi aşteptările oamenilor vizavi de eficienţa Guvernului şi participarea la luarea deciziilor. Pentru oameni este foarte important să aibă speranţă pentru o viaţă mai bună. Diferenţa dintre cifre şi percepţii apare pentru că oamenii simt că este inechitate.

„Noi credem foarte mult în faptul că trebuie să continuăm să creştem salariile între 6 şi 10 la sută, iar pentru anumite categorii chiar mai mult – cu între 400 şi 2500 lei. Va fi crescut ajutorul social pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei şi va fi majorată suma acordată unor categorii de pensionari pentru achitarea curentului electric”, a adăugat ministrul Finanţelor precizând că instituţiile şi agenţii economici atenţionează asupra impactului demografiei asupra activităţii lor. „Cred în necesitatea de a investi în capitalul uman.”

Natalia Gavriliţa a ţinut să sublinieze că se pune accent şi pe creşterea autonomiei financiare a autorităţilor locale – impozitele vor rămâne în localităţi în proporţie de 50% pentru oraşe şi municipii şi de 100 la sută în sate. Există mai multe împrumuturi externe pentru drumuri şi creşterea eficienţei energetice, dar anul trecut nivelul de executare al acestor proiecte a fost de doar 37 la sută.

Conferinţa MACRO este un eveniment anual, de talie internaţională, la care participă decidenţi politici şi experţi, unde se discută idei inovative care să susţină modernizarea şi dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor