Maia Sandu: Bugetul 2020 va fi unul al echităţii şi solidarităţii cu oamenii care au venituri mai mici

Resurse sunt puţine deoarece oamenii şi-au închis afacerile şi au încercat să le ducă peste hotare, pentru că nu au avut încredere în guvernarea precedentă, afirmă Maia Sandu.
Maia Sandu (Prim-minstru R. Moldova),
Maia Sandu (Prim-minstru R. Moldova), (Epoch Times România)

Creşteri salariale pentru bugetari, suport mai mare oamenilor cu venituri mici pe perioada rece a anului, indemnizaţii pentru consumul de electricitate, creşterea indemnizaţiei pentru veteranii războiului de pe Nistru şi mai multă autonomie financiară pentru administraţia publică locală, acestea sunt direcţiile principale ale „Bugetului Solidarităţii 2020” anunţat de către premierul Maia Sandu în cadrul unei emisiuni TV.

„Acesta este un buget al solidarităţii şi al echităţii, în pofida faptului că resursele sunt foarte puţine. Oamenii nu au fost încurajaţi să investească, dimpotrivă, aceştia şi-au închis afacerile şi au încercat să le ducă peste hotare, pentru că nu au avut încredere în guvernarea precedentă.

Respectiv, avem resurse suplimentare puţine din care să facem lucruri noi, dar venim, totuşi cu un proiect de buget pe care îl numim al solidarităţii. Încercăm ca societate să ne solidarizăm cu oamenii care au venituri mai mici”, a declarat Maia Sandu.

Astfel, Guvernul de la Chişinău anunţă majorarea indemnizaţiei pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei pe lună şi creşterea numărului persoanelor care să beneficieze de această indemnizaţie.

De asemenea se propune şi introducerea unui nou program de asistenţă socială pentru a compensa o parte din cheltuielile pentru consumul energiei electrice, program de care vor beneficia aproximativ 400.000 de pensionari cu venituri mici. Proiectul bugetului mai prevede creşterea indemnizaţiei pe care o primesc veteranii conflictului de pe Nistru de la 100 la 300 de lei pe lună.

Bugetul Solidarităţii 2020 include creşterea salariilor pentru bugetari, de la 6% la 10% din salariul de bază. Cea mai mare parte a bugetarilor va beneficia de majorări, cu excepţia deputaţilor, judecătorilor şi procurorilor. La fel, în acest proiect sunt corectate unele inegalităţi create de guvernarea precedentă în ceea ce ţine de salariile angajaţilor din educaţie, instituţiile penitenciare, domeniul apărării etc.

Bugetul Solidarităţii 2020 va creşte autonomia financiară locală, prin majorarea până la 100% a cotei de impozite rămase la APL din impozitele pe venit a persoanelor fizice din localităţile rurale şi creşterea până la 50% a aceleiaşi cote pentru oraşe.

După definitivarea lucrului la proiectul Bugetului pentru 2020, Guvernul îl va aproba şi îl va promova în Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe