NASA upgradeaza telescopul Hubble si are planuri pentru un avanpost lunar

Naveta Atlantis pe platforma de lansare 39A la Kennedy Space Center in Florida (NASA / Dimitri Gerondidakis)
Joshua Philipp
06.05.2009

Naveta spatiala Atlantis, va pleca intr-una din ultimele sale misiuni saptamana viitoare, cand echipajul sau format din 5 persoane va face reparatiile de intretinere la Telescopul Spatial Hubble si ii va adauga noi dispozitive care ii vor permite sa vada acolo unde niciun alt telescop nu a vazut.

Naveta Atlantis va mai fi folosita pentru aproximativ 9 misiuni, inainte ca echipajul sau sa se pensioneze. Dupa aceea, NASA va avea scopuri mult mai epice, inclusiv construirea unui avanpost lunar si o misiune pe Marte.

"Suntem o natiune care exploreaza, si daca vrem sa continuam sa exploram, unul dintre marii pasi ce vor urma este sa aflam cum putem trai in afara planetei”, a spus purtatorul de cuvant al NASA, Lynnette Madison. "Trebuie sa invatam sa mergem mai departe si cel mai apropiat loc unde am putea merge este luna.”

Potrivit lui Madison, prima misiune pe luna va fi lansata in Iunie, cand un avion robot va schita luna intr-o misiune de cercetare.

Madison a spus ca inainte de prima misiune pe luna, cu oameni la bord, ce va fi lansata in 2020, "scopul primordial este sa continuam misiunile Statiei Spatiale Internationale pentru cativa ani.”

Calatoriile pe luna vor incepe din nou cu misiuni scurte, sau "iesiri” ce vor dura fiecare cate 7 zile. "Odata ce aceste iesiri vor fi stabilite, ei vor incepe sa determine locatia pentru avanpost”, a spus Madison, adaugand ca locatia tinta a misiunilor va fi mult mai greu de atins decat in misiunile precedente.

Racheta Aries 1 va duce astronautii pe luna, in timp ce Aries 5, care va fi cea mai mare racheta construita, le va duce incarcatura, proviziile.

Desi baza lunii este in continuare departe, sunt testate diverse modele de avanposturi. Deja NASA a testat timp de un an habitatul din Antartica.

Odata ce NASA stapaneste arta supravietuirii in afara planetei, pregatirile pentru o misiune pe Marte vor fi in curs de desfasurare — desi nu a fost stabilita data acelei misiuni.

"Este un drum lung, dar NASA are timp sa se gandeasca la ce are de facut”, a spus Madison. "Avem un grup de oameni care cerceteaza cum anume sa amenajam avanposturi si cum sa reciclam aerul si apa.”

Statia Spatiala Internationala are deja un sistem de recuperare a apei.

Dureaza trei zile sa ajungem pe luna. Dureaza 6 luni sa ajungem pe Marte. Perspectiva misiunii de pe Marte include o stationare pe planeta de 18 luni, o calatorie de 2 ani jumatate daca includem si calatoria inapoi spre casa.

O noua camera pentru Hubble

Telescopului Spatial NASA, Hubble, i se va face o reparatie incepand de saptamana viitoare cand naveta spatiala Atlantis viziteaza si face reparatiile la telescop pentru ultima data.

Pregatirile pentru lansare sunt in stadiu final. Pe websitul oficial al NASA un contor numara secundele ce au mai ramas pana in dupa-amiaza zilei de 11 Mai, cand naveta Atlantis, impreuna cu echipajul format din 5 persoane, va fi lansata in spatiu pentru misiunea sa de 11 zile. Naveta asteapta pe rampa de lansare la Centrul Spatial Kennedy din Florida. O alta naveta sta pe o rampa de lansare din apropiere, in asteptare, in cazul in care este necesara o interventie de urgenta.

Potrivit unui raport NASA, in a treia zi de zbor, Atlantis va fi la aproximativ 11 metri de telescopul Hubble. Isi va folosi apoi bratul robotizat pentru a ajunge la telescop si a se fixa pe dispozitivul de prindere al acestuia. Apoi se va roti in Hubble, pozitionandu-se cu grija in varful sistemului de sustinere a zborului a navetei (Flight Support System — FSS).

De acolo, FSS poate roti si inclina telescopul pentru a oferi acces usor membrilor echipajului.

Echipajul navetei Atlantis va incepe lucrul la telescopul Hubble in a treia zi. In afara de cateva inlocuiri a componentelor, Hubble va mai fi echipat cu o noua tehnologie care il va face mai puternic decat a fost pana acum.

Unul dintre noile dispozitive instalate va fi un Spectrograf cu Origini Cosmice, care ii va permite telescopului sa observe cum lumina emisa de cvasarele extrem de slabe se schimba in timp ce trece prin gazele din galaxie.

"Acest lucru ii ajuta pe oamenii de stiinta sa afle din ce e facut gazul, cum se schimba in timp si cum afecteaza galaxiile din jurul sau”, a spus Brandy Dean.

"Mai avem 8 sau probabil 9 misiuni pana echipajul navetei spatiale se pensioneaza”, a continuat Dean. "Toate numaratorile inverse pentru fiecare misiune sunt speciale acum.”

O alta adaugire anticipata la telescopul Hubble va fi o camera de aproape 400 de kilograme. "Acest lucru ii permite telescopului sa faca poze la scara larga, extrem de clare si detaliate, cu o gama larga de culori”, a spus Dean, adaugand ca noua camera ii va permite sa fotografieze lungimile de unda ultraviolete si infrarosii.

Publicul asteapta cu nerabdare sa vada pozele de pe situl web al NASA.

Pregatire in caz de urgente in spatiu

In caz de vreo urgenta a navetei Atlantis, NASA a pregatit o a doua naveta, Endeavor, aflata pe o rampa de lansare din apropiere. Naveta Endeavor are un plan de salvare detaliat, conform caruia ar putea evacua echipajul de pe Atlantis si l-ar putea aduce acasa in siguranta in 8 zile. Este pentru prima data din Iulie 2001 cand 2 navete spatiale ocupa simultan ambele rampe de lansare.

Spre deosebire de o calatorie pe Statia Spatiala Internationala, cand navetele sunt incarcate cu provizii suficiente pentru a sustine echipajul pentru 90 de zile, Atlantis este echipat cu mancare si apa pentru 25 de zile — ceea ce ar trebui sa fie mai mult decat suficient pentru misiunea sa de 11 zile, daca totul va merge bine.

In cazul unei urgente, Endeavor va fi lansata in spatiu si va ajunge sub Atlantis la aproximativ 23 de ore dupa lansare. Navetele vor fi aduse la aproximativ 7 metri una de alta si Endeavor isi va folosi bratul robotizat pentru a se prinde de Atlantis.

Planul detaliat pune in evidenta evacuarea tuturor membrilor echipajului de pe Atlantis pe Endeavor, dupa care va incepe drumul spre casa.

In ciuda masurilor de precautie, Dean a spus ca NASA nu se asteapta sa aiba nevoie de ele. "Nu ar merge acolo sus daca nu ar considera ca este sigur”, a spus ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor