NASA pierde contactul cu robotul geologic de pe Marte, incheie misiunea

Robotul "Phoenix Mars Lander", care a facut istorie gasind dovada definitiva a existentei apei pe Planeta Rosie, a pierdut contactul cu Pamantul, incheindu-si astfel efectiv misiunea de peste 5 luni, declara NASA luni.

Sonda robotica era asteptata sa inceteze comunicarea cu Pamantul, pe masura ce ingheata definitiv odata cu inceputul iernii martiene, dar sfarsitul ei neasteptat a survenit in urma unei furtuni de nisip care a oprit si mai mult lumina solara, datatoare de energie navei spatiale.

Phoenix, care a aterizat la polul nordic al planetei Marte la sfarsitul lunii mai,a trimis ultimul sau semnal catre Pamant pe 2 noiembrie iar oamenii de stiinta care au lucrat la proiect au declarat ca o sa mai incerce pentru inca trei saptamani sa contacteze sonda dar considera ca misiunea ,in valoare de 475 de milioane de dolari, a luat sfarsit.

"De fapt, chiar acum oprim operatiunile, declarand in acest moment sfarsitul operatiunii" declara la o conferinta de presa, Barry Goldstein, conducator de proiect al misiunii Phoenix de la Laboratorul de Propulsie Turboreactoare al NASA din Pasadena, California.

"O sa pornim in mod constant radioul si o sa incercam sa luam legatura cu Phoenix ca sa vedem daca este in viata, dar in acest moment nimeni din aceasta echipa nu se mai asteapta la acest lucru" declara el.

Conceput in 2002 si lansat in august 2007, a aterizat pe 25 mai pe un desert martian inghetat cu scopul de a cauta apa si de a evalua conditiile necesare sustinerii vietii.

Inca in cautarea vietii

Phoenix a inregistrat de atunci ninsoare, a luat mostre de gheata si a descoperit faptul ca nisipul martian se aseamana chimic cu apa marii de pe Pamant - ca o dovada in plus ca apa lichida, capabila probabil de a sustine viata, a curs odata pe suprafata planetei.

In iulie,cercetatorii NASA au anuntat ca Phoenix a "atins si gustat" apa de pe suprafata planetei Marte, continand anii de speculatie privind existenta apei pe planeta.

De asemenea sonda a transmis peste 25.000 de poze.

Pana la sfarsitul lui octombrie, Phoenix a depasit asteptarile functionarii operationale cu 2 luni. Cei ce se ocupa de misiune au oprit unele sisteme de incalzire si unele instrumente ale sondei pentru a-i conserva energia.

Phoenix a fost doar a sasea sonda care a reusit aterizarea pe Marte si prima care a reusit aterizarea in regiunea polilor planetei.

Cedarea lui Phoenix lasa NASA cu doar alte doua sonde functionale pe suprafata planetei - Roverii gemeni Spirit si Opportunity care au aterizat la cateva saptamani distanta in ianuarie 2004 ca sa-si inceapa propriile expeditii geologice. Ei si-au depasit, de asemenea, asteptarile originale de viata de 3 luni.

Trei sonde-satelit se rotesc in jurul planetei - Exploratorul de Orbita a planetei Marte — lansat de NASA, Odiseea Marte si Expresul martian al Agentiei Spatiale Europene.

Principalul inspector al lui Phoenix, Peter Smith, a spus echipei sale ca acum trebuie sa analizeze cu grija datele transmise de sonda si ca inca se pot gasi dovezi ale vietii prezente sau trecute pe Marte.

"Nu sunt sigur ca nu am gasit materie organica. Nu am analizat inca toate datele. Exista semne subtile si pana cand nu finalizam cercetarea nu pot spune ca nu am gasit nimic" declara Smith.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură