NASA confirmă că testarea unei arme antisatelit de către Rusia a pus în pericol Staţia Spaţială Internaţională

Staţia Spaţială Internaţională
Staţia Spaţială Internaţională (Getty Images)

NASA a confirmat că un test recent al Rusiei, care şi-a doborât un satelit cu ajutorul unei arme antisatelit, a generat deşeuri spaţiale care au pus în pericol echipajul de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) - format, inclusiv, din doi astronauţi ruşi.

Cosmonauţii de pe ISS au fost nevoiţi să urmeze procedurile de urgenţă prevăzute pentru astfel de situaţii, intrând în capsule, pentru a nu fi loviţi de gunoiul spaţial care se deplasa cu viteze mari prin vidul cosmic.

„Luni, echipajul de pe Staţia Spaţială Internaţională a fost informat cu privire la distrugerea unui satelit, eveniment care putea produce suficiente deşeuri şi resturi spaţiale care să prezinte un pericol pentru staţia spaţială”, se arată într-un comunicat emis de NASA.

Echipajul a fost trezit din somn iar astronauţilor americani şi ruşi li s-a solicitat închiderea sasurilor de la majoritatea modulelor staţiei, cu excepţia celor care asigură legătura între zona americană şi cea rusă a ISS.

„Sunt extrem de furios din cauza acestei acţiuni iresponsabile şi destabilizatoare”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson. „Având în vedere lunga tradiţie în domeniul zborurilor spaţiale, este de neconceput ca Rusia să pună în pericol nu doar vieţile astronauţilor americani de la bordul ISS, ci chiar pe ale propriilor cosmonauţi”, a adăugat Nelson.

Ca măsură suplimentară de precauţie, astronauţii au fost îndrumaţi să se adăpostească în naveta spaţială aflată la bordul ISS în momentul trecerii prin „norul de deşeuri” provenite de la fostul satelit rusesc.

Statele Unite şi-au manifestat îngrijorarea legată de efectuarea de către Rusia, la sfârşitul săptămânii trecute, a unui test cu o armă antisatelit, în urma căruia un satelit dezafectat al Moscovei ar fi fost distrus.

Comandamentul Spaţial american a confirmat că a avut loc un eveniment „generator de resturi spaţiale”, potenţial periculos.

China a efectuat un astfel de test în 2007, generând mii de resturi, care au inundat orbita Pământului, mişcându-se cu vizete foarte mari şi generând un real pericol pentru ceilalţi sateliţi şi staţiile spaţiale.

Pe 10 noiembrie, Staţia Spaţială Internaţională tocmai fusese manevrată special pentru a evita un roi de deşeuri spaţiale provenite de la testul efectuat de regimul comunist chinez în 2007.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură