Napoli, capitala bancnotelor euro, false

În jurul oraşului Napoli, pe o rază de 20 de kilometri, se află regatul european al imprimeriilor ilegale. La Giugliano circulă 25 de milioane de bancnote falsificate, aproape perfecte. Aici se tipăresc peste jumătate din banii falşi care circulă în întreaga Europa.
(THEO HEIMANN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.03.2012

În jurul oraşului Napoli, pe o rază de 20 de kilometri, se află regatul european al imprimeriilor ilegale. La Giugliano circulă 25 de milioane de bancnote falsificate, aproape perfecte. Aici se tipăresc peste jumătate din banii falşi care circulă în întreaga Europa. Este vorba de o producţie milionară: în 2002 au fost confiscate 5 milioane de bancnote contrafăcute, în valoare de 300 de milioane de euro, notează miercuri ziarul ABC. 'Este însă doar vârful aisbergului deoarece cantitatea care scapă controalelor este mult mai mare', explică o sursă a Europol, organul însărcinat cu facilitarea operaţiunilor de luptă împotriva crimei organizate în UE.

Marea 'specialitate' de la Giugliano sunt hârtiile de 20 de euro. Sunt atât de bine reproduse încât au devenit o mare preocupare pentru Banca Centrală Europeană şi forţele de poliţie internaţioanle care luptă împotriva acestei fraude. Aceşti maeştri în reproducere reuşesc să imite perfect efectul în relief al calcografiei şi linia holografică. Nici măcar falsificatorii de la Plovdiv şi Haskovo, din sudul Bulgariei, nu reuşesc să fie atât de perfecţi ca 'Napoli Group' numele dat de Europol bandei de falsificatori care operează în zona Giugliano. Perfecţiune datorată unei abilităţi dezvoltate timp de zece ani, exact vârsta pe care o are euro. Şi o 'artă' produsă cu ajutorul unor imprimante în valoare de 200.000 - 500.000 de euro.

În 2009, carabinierii au arestat 109 persoane, în cadrul unei operaţiuni ample denumite Giotto, care a permis să se descopere 'modus operandi' al celor din Napoli Group. Trei personaje sunt necesare pentru a pune pe picioare o societate de falsificare: cel care finanţează imprimeria, tipograful şi distribuitorul. Reţeaua de distribuţie este aceeaşi ca în cazul vinderii drogurilor. La un milion de euro falşi, banda câştigă 100.000 adevăraţi. Poliţia italiană estimează că Franţa şi Spania se situează în urma Italiei ca număr de bani falşi tipăriţi, produşi în 80% din cazuri la imprimante digitale laser de ultimă generaţie. În Italia acest tip de imprimante reprezintă doar 10%, deşi se remarcă o creştere.

Distribuţia acestor bancnote false în afara Europei, trece prin Spania, spre ţări care au o monedă mai slabă şi nu cunosc bine euro, în Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. În unele bănci africane nici măcar nu recunosc falsurile şi le schimbă în moneda locală. Euro falşi ajung până în Columbia unde sunt schimbaţi pe droguri. Poliţia încearcă să evite alarma: circulă 25 de milioane de bancnote false, faţă de 14 miliarde aflate în circulaţie, ceea ce înseamnă puţin. Preocupă însă perfecţiunea la care au ajuns falsificatorii. 'Falsurile sunt o preocupare pentru securitatea financiară a euro, pentru că falsurile inundă piaţa, iar condamnările acestor delicvenţi nu sunt suficient de severe', a declarat ministrul bulgar de interne, Tsvetan Tsvetanov, a cărui ţară s-a specializat în tipărirea hârtiilor de 200 de euro şi a dolarilor.

La imprimantele digitale nu se falsifică doar bani, ci şi acuarele, litografii sau gravuri. O dovadă în acest sens sunt fotocopiile vândute în Piazza Navona, din centrul Romei. Se vând acuarele ca originale pentru 20-50 de euro, deşi sunt falsuri care valoarează mai puţin de un euro. Un vânzător câştigă astfel 500 de euro în câteva zile. Există şi o mafie în spatele acestor vânzări, nu doar în Piazza Navona ci în întreaga Roma sau în alte capitale. Secretul este folosirea unei hârtii speciale mai groase care absoarbe cerneala din imprimantă. Restul îl face calculatorul. Fotografii care devin acuarele sau picturi, graţie programului Photoshop. Iar turiştii sunt uşor de păcălit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor