Nabucco se destramă în avantajul proiectului South Stream

Participanţii proiectului de gazoduct Nabucco, concurent al gazoductului rus South Stream, se pregătesc unul după altul să părăsească această iniţiativă anti-Gazprom.
(FERENC ISZA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.05.2012

Participanţii proiectului de gazoduct Nabucco, concurent al gazoductului rus South Stream, se pregătesc unul după altul să părăsească această iniţiativă anti-Gazprom. A doua ca mărime companie energetică a Europei - compania germană RWE - a declarat recent că va revizui cererile strategice referitor la participarea sa în proiectul de gazoduct Nabucco. În cazul renunţării definitive la Nabucco, perspectivele South Stream se vor îmbunătăţi în mod semnificativ, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

'Suntem şi acum convinşi că proiectul iniţial pentru construcţia gazoductului Nabucco constituie cea mai bună soluţie pentru părţile interesate: furnizori, consumatori şi operatori de reţele. Însă, ţinând cont de schimbarea condiţiilor şi de planificarea noilor proiecte de gazoduct, am început să analizăm cererile comerciale şi strategice privind participarea noastră la Nabucco', au comentat situaţia reprezentanţi ai RWE. Înainte de aceasta, presa germană anunţa posibila retragere a concernului din proiectul european, fiind anunţate negocieri între manageri ai RWE cu lideri politici ai Germaniei şi Uniunii Europene (UE) pe marginea problemei Nabucco.

Gazoductul Nabucco, cu o lungime de 4.000 de km şi o capacitate de până la 31 miliarde de metri cubi, urma să reducă dependenţa consumatorilor europeni faţă de foştii furnizori. În afară de RWE, acţionari ai Nabucco sunt compania austriacă OMV, cea ungară MOL, turcă Botas, bulgară BEH şi romană Transgaz. Fiecare dintre acţionari deţine circa 16,67% în acest proiect, însă RWE este considerat cel mai important, precizează Nezavisimaia Gazeta.

Totodată, obiectivele reale ale proiectului nu erau ascunse: în cercurile politice şi economice ale UE se spunea deschis că Nabucco este menit în primul rând să reducă ponderea livrărilor de gaz dinspre Rusia. Cu toate acestea, până în prezent nu s-a înregistrat un progres real în realizarea Nabucco. Criticii proiectului subliniază că acesta este prea costisitor: oficial se vehiculează cifra de 9,7 miliarde de euro, însă în mod real cheltuielile sunt estimate la 15 miliarde.

Prima lovitură a fost cauzată proiectului de Budapesta. Încă în data de 23 aprilie premierul ungar Viktor Orban anunţa, la Bruxelles, că MOL se retrage din Nabucco, deoarece acest proiect se confruntă cu probleme.

Experţi intervievaţi de Nezavisimaia Gazeta sunt convinşi că retragerea Germaniei din proiect este doar o chestiune de timp. Astfel, directorul Institutului de Energetică de la Moscova, Serghei Pravosudov, subliniază că astfel de probleme existau de la bun început. 'Nu există gaz din Azerbaidjan, iar în ceea ce priveşte gazul turkmen, livrarea acestuia este problematică fără o soluţionare a statutului Mării Caspice. Este destul de previzibil ca acţionarul german să se retragă din proiect', subliniază Pravosudov. În ceea ce priveşte acţionarii rămaşi, aceştia ar putea reanima într-un fel proiectul, însă doar într-un cadru regional, construind un gazoduct cu o capacitate de până la 10 miliarde de metri cubi pe an, pentru satisfacerea propriilor nevoi.

În opinia expertului Bogdan Zâkov, decizia RWE privind retragerea din Nabucco a fost influenţată de o serie de factori, cum ar fi amânarea începerii construcţiei şi planificarea de noi gazoducte. O variantă probabilă de evoluţie a evenimentelor ar fi, potrivit lui Zâkov, următoarea: gazoductul va fi totuşi construit, însă capacitatea lui va fi diminuată proporţional cu posibilităţile participanţilor rămaşi. Însă, dacă proiectul va fi în totalitate închis, Rusia va obţine o serie de avantaje: în primul rând, posibilitatea de a-şi promova mai eficient proiectele proprii şi de a influenţa mai activ asupra formării preţurilor pe pieţe, este de părere analistul rus.

De altfel, costurile proiectului Nabucco au început să se apropie de cele ale mult mai puternicului South Stream. În afară de aceasta, Nabucco nu va schimba situaţia privind dependenţa UE faţă de gazul rusesc. În schimb, prin lipsa Nabucco proiectul South Stream devine şi mai probabil, subliniază analistul rus Grigori Birg. Acesta aminteşte că la sfârşitul anului trecut la South Stream s-a raliat şi Turcia, participantă a Nabucco.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor