Muzeul Brukenthal sfidează criza şi îşi măreşte an de an numărul de vizitatori

Muzeul Naţional Brukenthal. (ro.wikipedia.org)
Epoch Times România
11.01.2011

Cel mai vechi muzeu din România, înfiinţat la Sibiu în urmă cu 194 de ani de baronul Samuel von Brukenthal, a reuşit şi în 2010 să atragă un număr mai mare de vizitatori şi astfel să îşi majoreze încasările din bilete, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Anamaria Tudorie, reprezentant al muzeului.

Directorul muzeului sibian, profesorul Sabin Luca, şi-a propus ca în următorii patru ani instituţia de cultură să ajungă la un record de un milion de vizitatori.

Anul trecut, Muzeul Naţional Brukenthal a avut 372.731 de vizitatori, faţă de 336.410 în 2009. Încasările din vânzarea de bilete la Brukenthal în 2010 depăşesc 856.000 de lei, faţă de 814.490 de lei în 2009.

Cel mai scump bilet de intrare la Muzeul Naţional Brukenthal este de 30 de lei şi presupune un tur al tuturor secţiilor şi expoziţiilor, iar cel mai ieftin bilet costă doar un leu şi cu acesta se pot vedea numai curţile interioare de la Palatul Brukenthal şi Muzeul de Istorie, curtea fostei primării.

Până pe 19 ianuarie, porţile Muzeului Naţional Brukenthal rămân închise pentru vizitatori, majoritatea secţiilor aflându-se în conservare.

Singura secţie deschisă va fi Galeria de Artă Contemporană, care vernisează luni expoziţia "Reproducere, repetiţie şi revoltă. Multiplicitate în arta spaniolă emergentă".

Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu este primul din România care a primit, anul trecut, din partea UE distincţia pentru patrimoniul cultural "Europa Nostra", pentru felul în care a ştiut să îşi atragă vizitatori de la copii de grădiniţă până la studenţi, cărora le-a oferit nu doar o vizită în expoziţii, ci şi cărţi pe înţelesul lor şi mai ales proiecte interactive.

Recunoaşterea europeană a venit după mai mulţi ani de muncă a câtorva zeci de muzeografi pasionaţi, care au făcut educaţie muzeală cu copiii şi tinerii. Dacă în 2008 muzeul era vizitat de puţin peste 1.500 de copii, în primul semestru al anului trecut numărul acestora a crescut aproape de zece ori, înregistrându-se circa 13.500 de vizitatori copii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor