Mureş: Urne de incineraţie, posibile urme ale tracilor nordici, descoperite la Luduş

Arme din Epoca Bronzului din România (wikipedia.org)
Epoch Times România
10.06.2010

Arheologii Bercki Sandor şi Gyorfi Zolan, de la Muzeul Judeţean Mureş, au reuşit să scoată la lumină urmele unei necropole de incineraţie, cu 30 de morminte, şi ale unei aşezări aferente necropolei, din Epoca Bronzului, posibil aparţinând tracilor nordici.

"Descoperirile au fost semnalate colectivului Muzeului Judeţean Mureş anul trecut în luna iulie, iar săpăturile le-am demarat până la finele lunii august. Am lucrat alături de colegul meu Gyorfi Zolan şi am fost ajutaţi de şase băieţi de la Luduş. După începerea lucrărilor, la Fabrica de Cânepă din Luduş, au apărut vestigii. Câteva artefacte arheologice cu fost distruse, dar am fost fericiţi că am reuşit să salvăm aceste descoperiri. Valoarea lor este destul de mare mai ales datorită informaţiilor arheologice pe care le poartă, pentru că am putut efectua destul de multe analize de laborator, atât de antropologie umană, cât şi arheozoologice şi de mineralogie (...) Din aceste vremuri străvechi nu avem izvoare scrise, iar istoriografia consideră că sunt tracii nordici", a declarat Bercki Sandor.

Arheologul a arătat că nu se cunoştea de existenţa acestui sit de la Luduş şi că, în urma analizelor de laborator, au fost identificate inclusiv urme de ofrande animaliere sau diferite lichide, care se leagă de credinţa oamenilor din preistorie.

Acesta consideră că, potrivit credinţelor omului din acea epocă, decedaţii erau incineraţi, oasele calcinate erau atent adunate de pe rugul funerar şi erau aşezate în vase de lut, care apoi erau acoperite cu alte vase mai mici, capace sau lespezi de piatră şi aşezate în groapă.

"Obiectele provin din Epoca Bronzului, în jur de anul 1.300 î.Hr. Nu putem să estimăm cât de mare e (aşezarea - n.r.), dar lucrările au distrus mult din aceasta. Există urne de diferite mărimi, probabil după vârsta celor decedaţi. Am obţinut astfel şi mărturii arheologice inclusiv despre statutul social al defuncţilor, după piesele de bronz descoperite în morminte. Este vorba de două podoabe din bronz, o amuletă din gresie, găsită într-un mormânt de bărbat adult, ceea ce este interesant", a subliniat Bercki.

Arheologul a precizat că acest tip de descoperire este inedită pentru judeţul Mureş, însă apare aproape pe întreg teritoriul Transilvaniei şi că nu demult a fost descoperită o necropolă de acest gen în zona Clujului.

Pentru a împărtăşi pasionaţilor de arheologie descoperirea cea mai recentă a Muzeului Judeţean Mureş, Bercki Sandor a organizat o expoziţie în care prezintă obiceiurile funerare din epoca bronzului, obiecte descoperite, oase calcinate ale unui bărbat şi un schelet al unui copil de 12 luni, al cărui trup nu a fost incinerat, ci a fost depus într-o urnă.

Bercki Sandor a precizat că descoperirea arheologică de la Luduş nu este printre cele mai vechi din judeţul Mureş, întrucât cele mai vechi descoperiri provin din Paleoliticul Superior, dar şi din Neolitic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor